Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον προϋπολογισμό

Η έκταση των καταστροφών και κυρίως η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανοίγουν σειρά ζητημάτων στο οικονομικό πεδίο.

Άμεσα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Η χρηματοδότηση των μέτρων που ακούσαμε θα πιέσει το πρωτογενές αποτέλεσμα κάτι που περιορίζει πάρα πολύ τα περιθώρια για οποιοδήποτε άλλη ενίσχυση σε μια περίοδο που η ακρίβεια εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά. Επιπτώσεις και στον προϋπολογισμό του 2024.

Σε 15 ημέρες πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ενός προϋπολογισμού που θα θέτει υψηλό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του φετινού δηλαδή 2%. Άνοιξε ήδη η συζήτηση για το πλαίσιο των αποζημιώσεων και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού έθεσε ήδη το θέμα της ασφάλισης ακινήτων και επιχειρήσεων από ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Πιο κοντά φαίνεται να έρχεται και η έκδοση του 1ου ελληνικού πράσινου ομολόγου καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συζητήσεις δεν θα αφορούν μόνο την κάλυψη του κόστους που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Ουσιαστικά αναζητείται ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της πραγματικότητας η οποία θα περιλαμβάνει συχνότερα φαινόμενα.

Τέλος, το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης θα αγγίξει και τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το ερώτημα που θα μπει επιτακτικά είναι αν οι δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, θα λαμβάνονται ή όχι στο έλλειμμα ώστε να μην ενεργοποιούνται κυρώσεις για τις χώρες που θα έρχονται αντιμέτωπες με τις καταστροφές.

Οικονομικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας DANIEL

  • Εκτέλεση προϋπολογισμού 2023 (στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%)
  • Κατάρτιση προϋπολογισμού 2024 (στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 2%)
  • Επενεξέταση πλαισίου αποζημιώσεων(σενάριο ασφάλισης ακινήτων-επιχειρήσεων)
  • Νέες πηγές χρηματοδότησης (έκδοση 1ου ελληνικού πράσινου ομολόγου)
  • Αλλαγή ευρωπαϊκού πλαισίου για τις φυσικές καταστροφές (περισσότεροι πόροι για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης)
  • Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας (ρήτρα δαπανών για φυσικές καταστροφές)

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος Πηγή: ertnews.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال