Η μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζει (και θα συνεχίσει να επηρεάζει) εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η διαφορά αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται έντονα αισθητή, με το φετινό καλοκαίρι να φέρνει πολυήμερες βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα μέρη της χώρας.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο
Αξιοσημείωτο είναι πως από πέρσι η Ινδία έχει έρθει αντιμέτωπη με θανατηφόρο κύμα καύσωνα με το καλοκαίρι του 2022 να είναι το πιο θερμό των τελευταίων 122 ετών. Αρκετές ημέρες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 49 βαθμούς Κελσίου και προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα.
Από τον Μάρτιο του 2022, τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται και στη Νότια Ασία ωστόσο δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο το 2015, όπου αναφέρθηκαν χιλιάδες θάνατοι. Πρόσφατα, μια αναφορά του Indian Express τονίζει ότι η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζέστη και το πώς επιδρά η θερμοκρασία στο σώμα μας.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον ανάμεσά τους οι: καταστροφή καλλιεργειών, μείωση παραγωγικότητας εργασίας, πυρκαγιές, ξηρασίες κ.λπ. Το Πακιστάν, κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες στις ώρες εργασίας (295 δισεκατομμύρια ώρες) λόγω της έκθεσης στη θερμότητα το έτος 2020.
Τι είναι τα κύματα καύσωνα;
Ο καύσωνας είναι μια περίοδος ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, μεγαλύτερες από την κανονική μέγιστη θερμοκρασία που εμφανίζεται την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας (IMD), έχουμε καύσωνας όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο σε πεδιάδες και 37 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο στις παράκτιες περιοχές.
Σε αυτές τις θερμοκρασίες το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να υποστηρίξει πολλές λειτουργίες και σε ορισμένες περιπτώσεις ο καύσωνας μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Σύμφωνα με την έκθεση AR6 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος η υγρασία είναι σημαντική και επηρεάζει το πώς αντιδρά το σώμα μας στην υπερβολική ζέστη. Για τη μέτρηση της έκθεσης σε ακραία θερμότητα, χρησιμοποιείται η «θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα» αντί της «θερμοκρασίας ξηρού λαμπτήρα», η οποία συνήθως μετράται με ένα κανονικό θερμόμετρο.
Όπως αναφέρεται στην αναφορά, η «συνεχής» έκθεση σε υγρές θερμοκρασίες λαμπτήρων άνω των 35°C είναι θανατηφόρα, ενώ η «συνεχής» έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 32°C είναι επικίνδυνη για έντονη σωματική δραστηριότητα. Σε κατάσταση αυξημένης υγρασίας, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και δυσκολεύει το σώμα να διαχειριστεί τη θερμοκρασία. Αυτό προκαλεί δυσφορία στο σώμα.
Τι είναι η θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα;
Οι θερμοκρασίες που λαμβάνονται με ένα θερμόμετρο καλυμμένο με ένα βρεγμένο πανί ονομάζονται θερμοκρασίες υγρού λαμπτήρα. Ε
Ο Joy Merwin Monteiro εξηγεί στο indiatimes.com ότι η θερμοκρασία ενός υγρού λαμπτήρα είναι συχνά χαμηλότερη σε σύγκριση με τη θερμοκρασία ενός ξηρού λαμπτήρα. Όταν ο αέρας ξηραίνεται, η διάκριση μεταξύ των δύο αυξάνεται δραματικά. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου) εάν η υγρασία είναι χαμηλή δεν μπορεί όμως να υποστηρίξει θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου με υψηλή υγρασία. Σε αυτή την κατάσταση, το σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί με την παραγωγή ιδρώτα.
Πηγή: queen.gr