Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το market pass

 

Αλλάζουν τα δεδομένα για το Market Pass και τις αιτήσεις στο vouchers.gov.gr. Ενώ όλη μετρούσαν αντίστροφα για να ανοίξει η πλατφόρμα για αίτηση επιδόματος market pass στο gov.gr, ανακοινώθηκε καθυστέρηση. Μάλιστα, είναι άλλη μία καθυστέρηση για το market pass και τις αιτήσεις.

Πρόκειται για το επίδομα για αγορά τροφίμων, που έρχεται εν μέσω ακρίβειας. Τo market pass δικαιολογεί αγορές σε όλα τα καταστήματα τροφίμων του λιανεμπορίου.

Ποια είναι τα νέα για το market pass ή αλλιώς food pass όπως το ονομάζουν κάποιοι; Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, δήλωσε η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Πλέον, το άνοιγμα της πλατφόρμας του Market Pass πάει για αργότερα. Περί τις 15 Φεβρουαρίου, είπαν. Στη συνέχεια, όμως, δηλώσεις έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι η πλατφόρμα για το market pass θα ανοίξει εντός της εβδομάδας. Δηλαδή, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Άκυρο και αυτό! Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε την Τετάρτη 15/2 ότι τελικά το market pass θα ανοίξει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δηλαδή, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Πάντως, λένε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη των αιτήσεων για market pass (food pass όπως το λένε κάποιοι) δεν θα επηρεάσει την ημερομηνία πληρωμής στους δικαιούχους. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί ο προγραμματισμός για τις πληρωμές.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι κάνουν πρώτα αίτηση με κωδικούς taxisnet στην πλατφόρμα του gov.gr για τα vouchers (δηλαδή ΕΔΩ).

Market Pass – Τι ισχύει για φιλοξενούμενους

Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων αγορών βάσει ενός πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση για κάθε κατηγορία χωριστά (άγαμους, έγγαμους χωρίς παιδιά, έγγαμους με ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα τέκνα).

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η εν λόγω ενίσχυση αφορά το σύνολο του νοικοκυριoύ και όχι μεμονωμένα άτομα. Για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό αποτελείται και από φιλοξενούμενους, τότε θα υποβληθεί μία αίτηση από την αρχηγού του νοικοκυριού ο οποίος και θα συμπεριλάβει στον αριθμό των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και το φιλοξενούμενο μέλος.

Όμως ο φιλοξενούμενος δεν θα υποβάλει χωριστή αίτηση όπως είχε συμβεί παλαιότερα με το fuel Pass ή με τα κουπόνια διακοπών (π.χ Εύβοια Pass).

Δικαιούχοι – κριτήρια για Market Pass

Δικαιούχοι του market pass είναι μόνο τα φυσικά πρόσωπα: Ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISNet. Στη συνέχεια, πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος του ποσού της ενίσχυσης.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε αυτά τα στοιχεία:

  • Διεύθυνση e-mail
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Ποιοι «κόβονται» από το market pass

Τρεις είναι οι «κόφτες» που ακόμη κι αν κάνετε αίτηση στο gov.gr δεν θα πάρετε επίδομα market pass. O πρώτος είναι το κριτήριο του εισοδήματος. Αναλυτικά:

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال