Αγκαλιά: μια διαφορετική μορφή θεραπείας

 

Η αγκαλιά ή αλλιώς θεραπεία μέσω κρατήματος απέσπασε σημαντικά την προσοχή, όταν η Dr. Martha Welch, παιδοψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη, άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως μέσω εργασίας με τα παιδιά με αυτισμό.

Το αγκάλιασμα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που θα μπορούσαμε ποτέ να δώσουμε σε ένα άλλο άτομο. Η αγκαλιά είναι ουσιαστικά μια μορφή θεραπείας, από μόνη της.

Όταν δεχόμαστε ή δίνουμε αγκαλιά, μας δίνει μια αίσθηση άνεσης, φροντίδας, αγάπης, κατανόησης και πολλών άλλων απερίγραπτων συναισθημάτων. Υπάρχει μια πραγματική επιστήμη που συμβαίνει μέσα μας όταν παίρνουμε μια αγκαλιά ή δίνοντάς την σε κάποιον άλλο.

Τις αλλαγές που βιώνουμε βαθιά μέσα μας καθώς αγκαλιάζουμε, μπορούμε να τις περιγράψουμε ως κάποιες από τις πιο υπέροχες βιωματικές εμπειρίες που έχουμε στη ζωή μας.

Η αγκαλιά ισορροπεί το νευρικό μας σύστημα

Την ίδια στιγμή που κάνετε κάποιον μια αγκαλιά, έχει ήδη αρχίσει να ισορροπεί το νευρικό σας σύστημα. Μικροί αισθητήρες πίεσης σε σχήμα αυγού, που αναφέρονται ως σωμάτια Pacnician που βρίσκονται μέσα στο δέρμα, συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του νεύρου Vagus. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται την αίσθηση ότι τους αγγίζετε. Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς, ισορροπεί επίσης το παρασυμπαθητικό μας σύστημα και γαληνεύει ο νους και η ψυχή.

Η αγκαλιά μειώνει τα επίπεδα άγχους

Πολύ συχνά υποτιμούμε τη δύναμη του αγκαλιάσματος αλλά η αλήθεια είναι ότι το αγκάλιασμα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αγχολυτικό και αυτό οφείλεται στο ότι, όταν αγκαλιάζετε, το επίπεδο της κορτιζόλης που κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα μας μειώνεται δραστικά. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό μας είναι σε θέση να ηρεμήσει και να σκέφτεται χωρίς άγχος.

Η αγκαλιά δημιουργεί καλύτερη συνολική διάθεση

Όταν αγκαλιάζετε κάποιον, αρχίζετε να αυξάνετε την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας, η οποία είναι η βασική χημική ουσία που χρειάζεστε για μια θετική στάση-διάθεση. Αυτό ενισχύει επίσης την αυτοεκτίμησή σας.

Κάτι που πρέπει να θυμάστε για εκείνους που υποφέρουν από κατάθλιψη ή όσους είναι πολύ μόνοι είναι ότι αντιμετωπίζουν πραγματικά, χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Όταν αγκαλιάζετε κάποιον, ο εγκέφαλος αρχίζει να απελευθερώνει περισσότερη σεροτονίνη και ενδορφίνη στα αιμοφόρα αγγεία σας, δημιουργώντας ευχαρίστηση και εσωτερική πληρότητα.

Η αγκαλιά χαλαρώνει το σώμα

Με την αγκαλιά, μπορείτε πραγματικά να χαλαρώσετε τους μυς σας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν δεχόμαστε μια αγκαλιά, οι μύες μας από όλο το σώμα αρχίζουν να απελευθερώνουν την ένταση. Σοβαρά, γιατί δεν αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλο πιο συχνά;

Η αγκαλιά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το αγκάλιασμα έχει την εκπληκτική ικανότητα να μειώνει τον καρδιακό ρυθμό μας.

Μια μελέτη που έφερε στο φως το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας – Chapel Hill, πρότεινε ότι οι εθελοντές που είχαν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τους συνεργάτες τους είχαν αναπτύξει πολύ ταχύτερο καρδιακό ρυθμό των 10 παλμών ανά λεπτό, σε σύγκριση με το πρότυπο των 5 κτύπων ανά λεπτό, από όσους αγκάλιαζαν τον σύντροφό τους, πολύ συχνά. Ουσιαστικά, όσο χαμηλότερος είναι ο καρδιακός σας ρυθμός, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχετε από τις καρδιακές παθήσεις.

Εν ολίγοις, θα πρέπει να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλο κάθε μέρα για την ψυχική και σωματική υγεία μας και για το ακόμη πιο σημαντικό, την ευτυχία μας.

Πηγή: maxmag.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال