Εκλογές: Απώλειες για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

 

Αρνητικά φαίνεται να επηρεάζονται από το δυστύχημα στα Τέμπη τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πτώση στα ποσοστά τους.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταγράφουν απώλειες στην πρόθεση ψήφου της GPO για τα «Παραπολιτικά» σε σχέση με μέτρηση της ίδιας εταιρείας έναν μήνα πριν, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενισχύονται ελαφρώς, όπως και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Προβάδισμα για ΝΔ

Συγκεκριμένα, η ΝΔ χάνει 4,3 ποσοστιαίες μονάδες διατηρώντας το προβάδισμα με 29,5%. Η διαφορά είναι στο 3,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πέφτει από το 26,4% στο 25,6%, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει μικρή πτώση από το 9,8% στο 9,2%.

Το ΚΚΕ ανεβαίνει κατά 0,3% στο 6,%, η Ελληνική Λύση μένει αμετάβλητη και το ΜέΡΑ25 αυξάνει το ποσοστό του από 2,4% στο 3,3%.

Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 16,3% από 11,3%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 36,3% απαντά «Ναι» ή «Μάλλον Ναι» στο ερώτημα αν θα επηρεάσει την ψήφο του το δυστύχημα στα Τέμπη και «Όχι» ή «Μάλλον Όχι» απαντά το 62,4%.

Όσο για τις ευθύνες, το 34,4% τις επιρρίπτει στη σημερινή κυβέρνηση, το 27,5% σε όλους μαζί, το 16,6% στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το 11% στον σταθμάρχη Λάρισας, το 4,9% στον ΟΣΕ, το 1,4% στη Hellenic Train και το 0,7% στην ΕΡΓΟΣΕ.

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση 

Η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τις ευθύνες είναι έντονη.

«Προφανώς οι ευθύνες δεν ανήκουν σε έναν. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να παραδεχθεί ο καθένας, ναι, ότι έχουμε ευθύνες», είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

«Επιχειρούν να διαχυθεί η ευθύνη σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κανένας δεν ανέθεσε από τους προηγούμενους στον κ. Μητσοτάκη να μιλάει εκ μέρους τους», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής.

«Προφανώς φταίνε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φταίνε για την όλη κατάσταση μετά την μεταπολίτευση του κράτους αλλά δεν μπορούν οι ευθύνες να επιμερίζονται με ίσο τρόπο», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή ή όχι του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, προκαλεί αντιδράσεις. Ο ίδιος, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρει:

«Να με κρίνει ο λαός αν πρέπει να αποχωρήσω και από την πολιτική. Αν θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ό,τι συνέβη, να με στείλει σπίτι μου. Ο λαός, όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Την πρώτη μέρα έκλαψε υποκριτικά, παραιτήθηκε, όχι από ευθιξία αλλά για να μη δώσει απαντήσεις, και τώρα ετοιμάζεται για προεκλογική εκστρατεία, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα τον έχει εκ νέου υποψήφιο σαν να μην τρέχει τίποτα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυρά» & για Καραγιάννη

«Φωτιά» στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ άναψε και η αποκάλυψη για την απόσπαση της Τάνιας Καραγιάννη από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στην Κουμουνδούρου, για τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά ζήτησε να αρθεί η συγκεκριμένη απόσπαση όπως και μίας ακόμη υπαλλήλου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

«Καλοδεχούμενη η απόφαση για άρση της απόσπασης. Αλλά πριν από την εύκολη κριτική και τις δηλώσεις ότι ‘όλα λειτουργούσαν καλά και χάλασαν επί κυβέρνησης ΝΔ’, ας αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες για τις χρόνιες παθογένειες», σημειώνουν από τη ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά:

«Γνωρίζουμε ότι είναι αδιανόητο στη ΝΔ να κατανοήσει μια τέτοια πρωτοβουλία. Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ίδιοι».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως αυτήν την στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.

πηγή: megatv.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال