Σιδηροδρομικά δυστυχήματα που βύθισαν στο πένθος την Ευρώπη

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχει βυθίσει σε πένθος τη χώρα μας, με πολύ κόσμο να αποτίει με τον δικό του τρόπο φόρο τιμής στα θύματα και τις οικογένειες τους.

Κάποιοι έκαναν λόγο για το φονικότερο δυστύχημα με τρένα στην ιστορία της χώρας μας. Ίδια δυστυχήματα έχουν συμβεί στην Ευρώπη, προκαλώντας παρόμοιες απορίες, αφού κάποια από αυτά είχαν κοινά στοιχεία με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ιταλία

Εκείνες τις ημέρες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλούσε τις μετοχές της στη Ferrovie dello Stato Italiane SpA, όταν ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα συγκλόνισε τη γειτονική χώρα.

Ήταν στα μέσα Ιουλίου του 2016, όταν στο τρένα βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν κατά μέτωπο στη νότια Ιταλία, κοντά στις πόλεις Κοράτο και Άντρια. Τρία βαγόνια ισοπεδώθηκαν, με τους νεκρούς να φτάνουν συνολικά τους 23.

Το 2009 είχε προηγηθεί ένα άλλο ατύχημα με 32 νεκρούς, όταν ένα βυτιοφόρο εξερράγη την ώρα που ο συρμός αναχωρούσε από τον σταθμό του Βιατζέριο, ενώ το φονικότερο δυστύχημα για την Ιταλία έγινε το 1978, όταν 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν μια αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Βενετία – Ρώμη, συγκρούστηκε με εκείνη που έκανε το αντίστοιχο, Λέτσε – Μιλάνο.

Βρετανία 

Και η περίπτωση του 199 στη Βρετανία, έχει αρκετές ομοιότητες με το δυστύχημα στα Τέμπη. Γενικότερα και στη Βρετανία υπάρχουν αρκετά παράπονα για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Στις 5 Οκτωβρίου του 1999, στο Ladbroke Grove του Λονδίνου, το προαστιακό τρένο παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και συγκρούστηκε με ένα εξπρές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 31 νεκρούς και 245 τραυματίες. Υπήρξαν ακόμα δυο δυστυχήματα, τον επόμενο χρόνο στο Hatfield με 4 νεκρούς και το 2002, στο Potters Bar, με ένα τρένο να εκτροχιάζεται και να σφηνώνεται ανάμεσα στις γραμμές και στα γειτονικά κτίρια. 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σημείο να είναι πολύ συχνός τόπος ατυχημάτων.

Ισπανία 

 Ήταν 24 Ιουλίου του 2013, όταν ένα τρένο που ταξίδευε με 179 χλμ/ώρα, εκτροχιάστηκε σε στροφή που είχε όριο ταχύτητας μόλις 80 χλμ/ώρα, και προσέκρουσε σε τοίχο. Οι νεκροί έφτασαν τους 80 και 140 τραυματίστηκαν, σε ένα δυστύχημα που όμοιο του είχε να συμβεί σχεδόν επτά δεκαετίες στην ιβηρική χώρα.

Γερμανία 

Το μοναδικό δυστύχημα με τρένο στην Ευρώπη που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό νεκρών, συνέβη τον Ιούνιο του 1998 στη βόρεια Γερμανία όταν εκτροχιάστηκε το InterCity Express. Ήταν το δεύτερο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γερμανία, μετά από κείνο του Μονάχου το 1945, που έφτασε τους 102 νεκρούς.

Τουρκία 

Στη βορειοδυτική Τουρκία και συγκεκριμένα στην επαρχία Σακάρια, ένας εκτροχιασμός τρένου, είχε ως αποτέλεσμα 41 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 80. Πρόκειται για το σοβαρότερο δυστύχημα στην Τουρκία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Πηγή: e-radio.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال