Τέμπη: Η πρώτη κατάθεση του σταθμάρχη μετά την τραγωδία

 

Πρόκειται για τις απαντήσεις του σταθμάρχη στην πρώτη ανάκριση, το απόγευμα της 1η Μαρτίου, μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο 59χρονος έχει προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, όπως και για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες κατά συρροή. 

Η κατάθεση του σταθμάρχη που έφερε στο «φως» η εφημερίδα «Πατρίς» είναι εκείνη που έδωσε ο σταθμάρχης ενώπιον δύο αστυνομικών της Τροχαίας Λάρισας, τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. 

Σταθμάρχης: Αμέλειά μου ότι δεν ενημέρωσα τον μηχανοδηγό 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των αστυνομικών, ο σταθμάρχης είπε πως δεν ανέφερε στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας 62 πως θα κυκλοφορούσε σε γραμμή ανόδου, προτού αναχωρήσει από τον σταθμό της Λάρισας. 

Ερωτηθείς αν η μη γραπτή και προφορική ενημέρωση του μηχανοδηγού συνετέλεσε στο δυστύχημα, απάντησε «πιθανόν ναι», ενώ σε άλλο σημείο, είπε πως ήταν «αμέλειά του» το γεγονός ότι δεν έδωσε γραπτή ειδοποίηση. 

Ερώτηση: Η μη γραπτή και προφορική ενημέρωση του μηχανοδηγού της υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, από μέρους σας, συνετέλεσε στο ατύχημα;

Σταθμάρχης: Πιθανόν ναι. Αν όμως, o μηχανοδηγός είχε ενημερώσει ότι είχε μπει στη γραμμή καθόδου, θα τον είχα ενημερώσει ότι είναι σε λάθος γραμμή.

Ερώτηση: Θα μπορούσε αυτό να το είχε αντιληφθεί ο μηχανοδηγός;

Σταθμάρχης: Ναι βεβαίως καθώς ο μηχανοδηγός επιβαίνει μπροστά στην αμαξοστοιχία, έχει ορατότητα και θα μπορούσε να είχε αντιληφθεί ότι το κλειδί δεν ήτανε στην κύρια και έμπαινε από διαγώνιο σε γραμμή καθόδου.

Ερώτηση: Γιατί δεν δώσατε γραπτή ειδοποίηση, υποδείγματος 1001 στο μηχανοδηγό της υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, πληροφορώντας τον πως θα κυκλοφορούσε σε διπλή γραμμή ανόδου;

Σταθμάρχης: Ήταν αμέλεια μου, καθώς μέσα στο σταθμό υπήρχαν και άλλα τρένα και έπρεπε να διευθετηθούν πώς θα φύγουν και σε ποια γραμμή θα μπουν.

Σταθμάρχης: Εμπιστεύτηκα τις ενδείξεις 

Στη συνέχεια, ο σταθμάρχης απάντησε διαδοχικές ερωτήσεις που σχετίζονταν με τα κλειδιά τα οποία αφορούσαν την κυκλοφορία της αμαξοστοιχίας 62. Όταν ρωτήθηκε αν έλεγξε για να βεβαιωθεί ότι τα κλειδιά είχαν γυρίσει στην κύρια γραμμή, είπε πως δεν το θεώρησε σκόπιμο, καθώς εμπιστευόταν τις ενδείξεις. 

Ερώτηση: Ποιο/α κλειδί/ά αφορούσαν την κυκλοφορία της υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχίας, επί της γραμμής που κινούνταν;

Σταθμάρχης: Το 117 και το 118 κλειδί είναι για την κύρια γραμμή ανόδου. Το 118 κλειδί (διπλό) πρέπει να είναι σε ευθεία για την κυκλοφορία στη γραμμή ανόδου και καθόδου.

Ερώτηση: Ποια είναι η φορά στρέψης των κλειδιών αυτών, πως λειτουργούν και ποιο από αυτά, δημιουργεί παρακαμπτήριο με τη γραμμή καθόδου;

Σταθμάρχης: Το 118 είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάζει την άνοδο με την κάθοδο και αντίστροφα.

Ερώτηση: Περιγράψτε μας, ποιος ήτανε ο χειρισμός των κλειδιών αυτών από μέρους σας και ιδίως του κλειδιού 118, όταν αναχώρησε η υπ’ αριθμόν 62 αμαξοστοιχία από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας;

Σταθμάρχης: Μετά τη διέλευση της αμαξοστοιχίας 2597F το Κλειδί 118 που ήταν από την κάθοδο στην άνοδο και το 117 από την άνοδο στην τρίτη γραμμή επανέφερα τα κλειδιά στην κύρια και έδωσα εντολή με κλειδί 117 και 118 να έρθει το 62 στη κύρια γραμμή ανόδου. Από κει και μετά πως έγινε και τι έγινε δεν το θυμάμαι καθόλου, αλλά εφησυχάστηκα θεωρώντας ότι έχουν κλειδώσει ηλεκτρονικά τα κλειδιά όπως υποδήλωναν και οι φωτεινές ενδείξεις των λυχνιών του πίνακα.

Ερώτηση: Μετά τον εν λόγω χειρισμό σας, ελέγξατε προς βεβαιότητα τα υπ’ αριθμόν 117 και 118 ηλεκτροκίνητα κλειδιά της κύριας γραμμής, δηλαδή εάν όντως είχαν γυρίσει στην κύρια γραμμή;

Σταθμάρχης: Δεν το θεώρησα σκόπιμο, εμπιστευόμενος τις ενδείξεις.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κλειδιά επιβεβαίωσης ως αναφέρατε παραπάνω και ποια η λειτουργία τους;

Σταθμάρχης: Τα κλειδιά επιβεβαίωσης είναι τρία. Το ένα είναι που γυρίζουμε από την κύρια σε παρακαμπτήριο, το δεύτερο είναι οι λυχνίες στον πίνακα οι οποίες αναβοσβήνουν και θα πρέπει να παραμείνουν μόνιμα αναμμένες ως ένδειξη ότι κλείδωσε το κλειδί κανονικά και το τρίτο κλειδί ασφαλείας είναι να δώσει εντολή ο σταθμάρχης στον κλειδούχο για να χειριστεί το κλειδί χειροκίνητα.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο από τα κλειδιά αυτά επιβεβαίωσης που αναφέρατε παραπάνω, όπου επιβεβαιώνει το γύρισμα των λοιπών κλειδιών;

Σταθμάρχης: Υπάρχει το κλειδί επιβεβαίωσης στην πάνω μεριά του πίνακα καθώς και η λυχνία ένδειξης ή βλάβης, τα οποία επιβεβαιώνουν το γύρισμα του κλειδιού.

Ερώτηση: Παρατηρήσατε τις ενδείξεις επιβεβαίωσης γυρίσματος των κλειδιών;

Σταθμάρχης: Σίγουρα παρατήρησα το κλειδί επιβεβαίωσης (1), καθώς και το κλειδί επιβεβαίωσης (2). Για τον λόγο αυτό δεν χρειάστηκε να καταφύγω στο κλειδί επιβεβαίωσης (3) δηλαδή να στείλω τον κλειδούχο στο σημείο.

Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει επαρκώς τον πίνακα κυκλοφορίας των κλειδιών, ο σταθμάρχης απάντησε: «Με όση επάρκεια μπορούσα να λάβω κατά τον χρόνο της εκπαίδευσής μου». Ερωτηθείς πώς διατέθηκε να εκτελέσει κανονική υπηρεσία και όχι συνεπικουρούμενη, ο προφυλακισμένος πλέον 59χρονος απάντησε ότι αυτό «μπορεί να απαντηθεί από τη διοίκηση». 

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή του στον πίνακα ελέγχου, είπε ότι ήταν μία εβδομάδα μετά τη θεωρία, μία εβδομάδα μετά το τέλος των εξετάσεων και της πρακτικής και μία ημέρα προτού πιάσει κανονικά βάρδια. 

Σταθμάρχης: Κάποια κλειδιά δεν γυρνούσαν με την πρώτη 

Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει τυχόν ιδιαιτερότητες του πίνακα κυκλοφορίας, ο σταθμάρχης απάντησε: 

«Το μόνο που γνωρίζω από τους παλαιότερους είναι ότι, κάποια κλειδιά δεν γυρνούσανε με την πρώτη αλλά με τη δεύτερη προσπάθεια ή την τρίτη, ενώ σε κάποια κλειδιά που είχαν πρόβλημα έχουν βάλει αρπάγες (κλειδί 101) για να είναι σταθερά και χειρίζονται μόνο χειροκίνητα. Επίσης το κλειδί 116 την Δευτέρα προς Τρίτη, δηλαδή 27 προς 28-02-2023 γύρισε με την τέταρτη προσπάθεια, ενώ προς επιβεβαίωση και πριν κουμπώσει είχα δώσει εντολή στον κλειδούχο να μεταβεί στο σημείο να του κάνει έλεγχο. Στην πορεία κούμπωσε – κλείδωσε και ενημέρωσα τον κλειδούχο να γυρίσει πίσω. Στη συνέχεια η αμαξοστοιχία 1571 από Βόλο για Λάρισα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα στο κλειδί». 

Ερωτηθείς αν διαπίστωσε κάποια βλάβη στον πίνακα των κλειδιών, ο σταθμάρχης απάντησε πως μία ημέρα νωρίτερα «τα κλειδιά 115 και 116 είχαν παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία με αποτέλεσμα ο μηχανοδηγός του προαστιακού 2597 να με ενημερώσει πως τα κλειδιά ήτανε ανάποδα». 

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο σταθμάρχης δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν ένιωσε κάποια αδιαθεσία πριν αναλάβει βάρδια. 

Πηγή: lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال