Μυστικά για τρυφερό ζουμερό αρνί με τραγανή πέτσα

 

Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί εμπειρία και προσήλωση, ωστόσο εάν το αρνί στη σούβλα πετύχει, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Ένας κοινός μύθος σχετικά με τον οβελία είναι ότι απαιτείται ακριβός ή εξειδικευμένος εξοπλισμός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο περιττό, αλλά ίσως και λειτουργήσει κατά σας. Στην πραγματικότητα, μια απλή, φτηνή, μεταλλική σκάφη θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα, καθώς θα σας δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρετε τον οβελία και να αλλάζετε την κατεύθυνσή του, σε περίπτωση ισχυρών ανέμων.

Πώς δε θα μυρίζει το αρνί

Το δενδρολίβανο και το θυμάρι (ιδανικά φρέσκα) είναι οι καλύτεροι «φίλοι» του αρνιού, γιατί σκεπάζουν τη μυρωδιά του, επομένως φροντίστε να τοποθετήσετε μερικά κλωνάρια στο εσωτερικό του, πριν το ράψετε.

Επίσης, τα σημεία του ζώου που μυρίζουν περισσότερο είναι συνήθως το κεφάλι και ο λαιμός, επομένως φροντίστε να βάλετε έξτρα ποσότητα αλατοπίπερου (κατά προτίμηση χοντρό αλάτι) για να μειωθεί η οσμή.

Μια μαρινάδα με δεντρολίβανο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και τριμμένο σκόρδο πρέπει να αλείφεται πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όχι μόνο θα ξεφορτωθεί την οσμή, αλλά θα κάνει και την πέτσα μας πιο τραγανή.

Η σωστή φωτιά για το αρνί στη σούβλα

Κάτι το οποίο επίσης πρέπει να προσέξετε για να έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα είναι η φωτιά της ψησταριάς να παραμένει μικρότερη στο κέντρο απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, διότι η θερμότητα πάντα πλησιάζει προς το κέντρο.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν η φωτιά είναι επαρκώς δυνατή, είναι να βάλετε την παλάμη σας κάτω από το αρνί και να προσπαθήσετε να μετρήσετε μέχρι το 10. Αν δεν αντέχετε, σημαίνει ότι τα κάρβουνα είναι αρκετά ζεστά.

Σε περίπτωση που πέσει κάποιο κομμάτι λίπους πάνω στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ένα «μυστικό» για να σβήσει αμέσως είναι να ρίξετε πάνω του λίγο αλάτι, αντί για νερό.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος

Ένα γνωστό κόλπο είναι να έχετε σκεπασμένη τη φωτιά με μια λαμαρίνα για την πρώτη ώρα περίπου του ψησίματος, έτσι ώστε να μην «αρπάξει» το αρνί και μαυρίσει.

Μην παραλείψετε να κρατάτε σε άλλο μέρος αναμμένα μερικά κάρβουνα για να συμπληρώσετε όποτε χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Εάν η φωτιά χαμηλώσει επικίνδυνα, αφαιρέστε το αρνί και φυσήξτε τα κάρβουνα με ένα ειδικό εξάρτημα ή ένα σεσουάρ.

Από: ieidiseis.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال