Τι φανερώνει ο πόνος στο συκώτι


Βασική λειτουργία του ήπατος είναι να φιλτράρει το αίμα από το γαστρεντερικό σωλήνα πριν το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης, συμβάλλει στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών και στο μεταβολισμό των φαρμάκων.

Οι υποδοχείς πόνου του ήπατος βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην επιφάνειά του. Ο πόνος από το συκώτι γίνεται συνήθως αισθητός στο ανώτερο δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας, κάτω από τα πλευρά.


Σχεδόν πάντα είναι αποτέλεσμα οιδήματος ή διόγκωσης του ήπατος, οξείας φλεγμονής, διαστολής της επιφάνειας του ήπατος ή τραυματισμού που οδηγεί στην αυξημένη πίεση στο εξωτερικό περίβλημα του ήπατος.

Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο συκώτι

1. Αλκοολική νόσος του ήπατος

Η πάθηση είναι ευρύτερα γνωστή ως κίρρωση του ήπατος. Εξελίσσεται σταδιακά λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

2. Πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος

Είναι αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων του ήπατος. Ο όρος πρωτοπαθής σημαίνει ότι ο καρκίνος ξεκίνησε από το ίδιο το συκώτι και δεν είναι αποτέλεσμα μετάστασης.

3. Κύστη στο συκώτι

Πρόκειται για ένα μικρό σάκο –σαν φούσκα– με λεπτό τοίχωμα και γεμάτο με υγρό. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και αντιμετωπίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή.

4. Λιπώδης νόσος του ήπατος

Η επίσημη διάγνωση προκύπτει όταν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι ξεπερνούν το 10%. Η πάθηση είναι συνήθως κληρονομική και είναι συχνή σε υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα.

5. Ηπατική ίνωση

Είναι το τελευταίο στάδιο της κίρρωσης του ήπατος. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ινώδους ιστού, ουλώδους ιστού και όζων στο συκώτι, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος.

6. Ηπατίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στο συκώτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων. Οφείλεται κατά κύριο λόγο σε λοίμωξη από ιό.

Πηγή: onmed.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال