Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά

 

Σύμφωνα με την έκθεση, που εξετάζει το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων ως προς τη συνολική ζήτηση (όχι την πραγματική παραγωγή), η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17.5% στην Ελλάδα και 19,1% στην Ισπανία. Συγκριτικά ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,7% και ο διεθνής μέσος όρος 6,2%,

«Εννέα χώρες έχουν σήμερα ποσοστά διείσδυσης άνω του 10%, με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Χιλή να ξεπερνούν το 17%, και ενώ η συμφόρηση του δικτύου έχει καταστεί ζήτημα, τα μέτρα πολιτικής, οι τεχνικές λύσεις και η αποθήκευση παρέχουν ήδη εφαρμόσιμες λύσεις για την ενίσχυση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ιδίως σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (π.χ. Σαββατοκύριακα και αργίες με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) οδηγεί και στη χώρα μας σε περικοπή της παραγωγής "πράσινης" ενέργειας για λόγους ευστάθειας του συστήματος.

Παράλληλα κατά τις περιόδους αυτές διαμορφώνονται οι χαμηλότερες - έως και μηδενικές - τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال