Ανακαλύφθηκε δρόμος 7.000 ετών στον βυθό της Μεσογείου (video)

 Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα τα ερείπια ενός δρόμου 7.000 ετών που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από στρώματα θαλάσσιας λάσπης στα ανοικτά των ακτών της νότιας Κροατίας.

Χτισμένο στη νεολιθική τοποθεσία Soline, αυτό το εκπληκτικό εύρημα μπορεί να συνέδεε τον οικισμό του αρχαίου πολιτισμού Hvar με το σήμερα απομονωμένο νησί Korčula.

Ο αρχαιολογικός χώρος Soline ανακαλύφθηκε το 2021 από έναν αρχαιολόγο με το όνομα Mate Parica, ο οποίος σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο του Zadar της Κροατίας, ενώ ανέλυε τις δορυφορικές φωτογραφίες της υδάτινης περιοχής που βρισκόταν γύρω από την Korčula.

Αφού εντόπισε κάτι που πίστευε ότι μπορεί να ήταν ανθρώπινη κατασκευή στον πυθμένα της θάλασσας, ο Parica και ένας συνάδελφός του άρχισαν να το ερευνούν.

Σε βάθος περίπου 4-5 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα, ανακάλυψαν πέτρινους τοίχους που πιθανώς ήταν κάποτε μέρος ενός αρχαίου οικισμού. Εξάλλου, η στεριά πάνω στην οποία κατασκευαζόταν χωριζόταν από μια πολύ στενή λωρίδα γης από το κυρίως νησί.

Το θετικό είναι ότι αυτή η περιοχή είναι σχετικά ασφαλής από μεγάλα κύματα, καθώς πολλά νησιά προστατεύουν τις ακτές της, όπως δήλωσε ο Parica στο Reuters το 2021. Αυτό βοήθησε στη διατήρηση αυτής της τοποθεσίας από όποια φυσική καταστροφή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο νεολιθικός πολιτισμός των Hvar, έχτισε τον σήμερα βυθισμένο οικισμό Soline και το αρχαίο πέρασμα που ένωνε τα νησιά, όταν κάποτε αυτός κατοικούσε στην ανατολική Αδριατική

Με τη βοήθεια ανάλυσης ραδιοάνθρακα που εκτελείται σε συντηρημένο ξύλο, ο οικισμός έχει υπολογιστεί ότι χρονολογείται σχεδόν στο 4.900 π.Χ.

Οι άνθρωποι περπάτησαν στο δρόμο σχεδόν 7.000 χρόνια πριν, ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ μέσω μιας δήλωσης στο Facebook σχετικά με την πιο πρόσφατη και συναρπαστική ανακάλυψή του.

Μια τέτοια αξιοσημείωτη έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ειδικών που σχετίζονται με τα Μουσεία του Ντουμπρόβνικ, το Μουσείο της Πόλης Kaštela, το Μουσείο Πόλης της Korčula και το Πανεπιστήμιο του Zadar, μαζί με τη βοήθεια ειδικών δυτών και φωτογράφων.

Αυτό δεν είναι το μόνο μυστικό που έχει το νησί του Korčula. Η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε έναν ακόμη υποθαλάσσιο οικισμό στην απέναντι πλευρά του νησιού που μοιάζει εντυπωσιακά με το Soline και έχει συναρπαστικά τεχνουργήματα της Λίθινης Εποχής.

Ο Igor Borzić, ένας πολύ γνωστός επιστήμονας που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο του Zadar, παρατήρησε ενδιαφέρουσες δομές κάτω από τα νερά του κόλπου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές που καταδύθηκαν στην τοποθεσία Soline αποφάσισαν να πάνε για υποθαλάσσια εξερεύνηση, και προς χαρά τους, ανακάλυψαν έναν σχεδόν πανομοιότυπο οικισμό βυθισμένο σε βάθος 4 έως 5 μέτρων.

Στην τοποθεσία ανακαλύφθηκαν νεολιθικά τεχνουργήματα όπως λεπίδες κρέμας, θραύσματα θυσίας και πέτρινα τσεκούρια, αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ.

Τα νέα ευρήματα του οικισμού, όπως και αυτά που βρίσκονται στο Soline και τον συνδετικό δρόμο, φαίνεται να έχουν συνδέσμους με τον πολιτισμό του Hvar.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: e-nautilia.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال