Εθισμός στον τζόγο: Η φυσική λύση που μειώνει το στρες

 

Μπορεί μια βόλτα στη φύση να λειτουργήσει θεραπευτικά για την ανακούφιση του στρες, τόσο των υγιών ατόμων αλλά και εκείνων που υποφέρουν από σοβαρές εξαρτήσεις όπως η παθολογική εμμονή στα τυχερά παίγνια; Θετικά απαντούν οι ερευνητές και εξηγούν με ποιο τρόπο η φύση λειτουργεί ιαματικά και για τα άτομα με εθισμούς.

Ο εθισμός, σε ό,τι κι αν εθίζεται κανείς, είναι μια «σκοτεινή» έκφανση της ψυχής, που αναζητά μια ευχάριστη διέξοδο από το στρες της καθημερινότητας. Κάθε πράγμα στην υπερβολή του, όμως, μπορεί να λάβει αρνητικές διαστάσεις και, εάν ξεφύγει από τον έλεγχο, να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχικές και σωματικές συνέπειες.

Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τώρα ότι για να αντιμετωπιστεί ο εθισμός, η όποια θεραπεία θα πρέπει να εστιάσει στην αιτία που τον πυροδοτεί, η οποία συνήθως σχετίζεται με αυξημένο άγχος. Ακριβώς για το λόγο αυτό, νέα ιαπωνική μελέτη υποδηλώνει ότι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον εθισμό στον τζόγο θα μπορούσε να είναι η επαφή με τη φύση.

Ένα σύνολο προγενέστερων μελετών έχει υποστηρίξει ότι η αντικατάσταση της ενασχόλησης με τυχερά παίγνια με εναλλακτικές δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εξέλιξης αυτής της συνήθειας σε εθισμό. Τέτοιες εναλλακτικές μορφές αναψυχής είναι, για παράδειγμα, το forest bathing ή το shinrin-yoku, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τον τελευταίο καιρό για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε πλήρη συμφωνία με διαχρονικές μελέτες, που αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της φύσης στη μείωση των επιπέδων στρες και τη σωματική χαλάρωση.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Yoshifumi Miyazaki, ομότιμο καθηγητή στο Κέντρο Περιβάλλοντος, Υγείας και Επιστημών Πεδίου του Πανεπιστημίου Chiba προσπάθησε να διερευνήσει τη θετική επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη μείωση του στρες σε άτομα εθισμένα στον τζόγο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Integrative and Complementary Medicine.

Πηγή: ygeiamou.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال