Είναι καλό να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα το βράδυ;

 

Θα πρέπει να διατηρείτε το υπνοδωμάτιο δροσερό το βράδυ. Το CDC συνιστά θερμοκρασία 18–20ºC για να έχετε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο ύπνο. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση ενός ανεμιστήρα πριν τον ύπνο, ειδικά κατά τους θερμότερους μήνες. Μέσω της κυκλοφορίας του αέρα, οι ανεμιστήρες δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς στην κρεβατοκάμαρα για να βοηθήσουν στην επίτευξη της βέλτιστης θερμοκρασίας ύπνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι ο μηχανικός αερισμός μείωσε τη διαταραχή του ύπνου στα άτομα. Μια άλλη μελέτη του 2019 διαπίστωσε επίσης ότι η εφαρμογή ανεμιστήρα τη νύχτα για ηλικιωμένους ασθενείς συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει επίσης το εφέ λευκού θορύβου των ανεμιστήρων, το οποίο μπορεί να βοηθήσει και στον ύπνο. Επιπλέον, οι ανεμιστήρες είναι σχετικά χαμηλού κόστους, γεγονός που τους καθιστά ακόμη πιο βολική επιλογή.

Κίνδυνοι ύπνου με ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες είναι γενικά ακίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν τους ακόλουθους κινδύνους του ύπνου με ανεμιστήρα το βράδυ. Εάν έχετε άσθμα, αλλεργίες ή δερματικά προβλήματα, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές πριν χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα για ύπνο. Ενώ η κίνηση του αέρα που προκαλείται από τους ανεμιστήρες δροσίζει την κρεβατοκάμαρα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει αλλεργιογόνα και σκόνη στον αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή αλλεργίες εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτά τα πράγματα.

Εάν υποφέρετε από ξηροδερμικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, οι θαυμαστές μπορεί να μην είναι καλή επιλογή ούτε για εσάς. Η κίνηση του αέρα πάνω από το δέρμα μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ξηρότητα και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ομοίως, οι πάσχοντες από ξηροφθαλμία μπορεί να αισθάνονται τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται με την παρατεταμένη χρήση βεντάλιας τη νύχτα. Το αποτέλεσμα ξήρανσης των ανεμιστήρων μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ανώτερο αεραγωγό σας στο λαιμό ή τα ιγμόρειά σας, οδηγώντας σε συμφόρηση, βήχα, ακόμη και ρινορραγία.

Παιδιά και ανεμιστήρες

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν τα οφέλη των θαυμαστών για τον βρεφικό ύπνο και τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), δεν υπάρχουν συστάσεις υπέρ ή κατά της χρήσης ανεμιστήρων για μικρά παιδιά σύμφωνα με το National Institutes of Health Safe to Sleep. Ελέγχετε πάντα τον γιατρό του παιδιού σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του ανεμιστήρα για ύπνο.

Εναλλακτικές για τους ανεμιστήρες

Εάν ένας ανεμιστήρας δεν φαντάζει κατάλληλος για εσάς, πώς αλλιώς μπορείτε να δροσίσετε την κρεβατοκάμαρα το βράδυ; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες άλλες επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε.

Ανοίξτε τα παράθυρά σας

Ένας άλλος εύκολος και οικονομικός τρόπος για να δροσίσετε την κρεβατοκάμαρα είναι απλά να ανοίξετε ένα παράθυρο τη νύχτα για να μπει δροσερός αέρας. Ωστόσο, όπως και οι θαυμαστές, τα ανοιχτά παράθυρα μπορεί να είναι χρήσιμα για μερικούς, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ενοχλητικά συμπτώματα σε άλλους. Ενώ ένα ανοιχτό παράθυρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βουλώματος του αέρα και να παρέχει φυσικό αερισμό, μπορεί να αφήσει αλλεργιογόνα σε εξωτερικούς χώρους και να προκαλέσει άσθμα ή αλλεργίες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα ξήρανσης στο δέρμα και τα μάτια.

Κλιματισμός

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κλιματιστικό για την ψύξη της κρεβατοκάμαρας τη νύχτα. Τα κλιματιστικά μειώνουν τη συνολική θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας και μπορούν να αφύγρανση του αέρα, καθιστώντας τα πολύ αποτελεσματικά μηχανήματα για την ψύξη της κρεβατοκάμαρας. Ωστόσο, τα κλιματιστικά μπορεί να είναι δαπανηρά, δυνατά και δύσκολο να εγκατασταθούν.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές άλλες στρατηγικές για να παραμείνετε δροσεροί τη νύχτα, όπως:

  • Κοιμηθείτε με ελαφριά ρούχα, όπως βαμβακερά.
  • Χρησιμοποιήστε αναπνεύσιμα κλινοσκεπάσματα για σεντόνια και κουβέρτες.
  • Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού.

Ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου συνδέεται με πιο υγιεινό, πιο ξεκούραστο ύπνο. Οι ανεμιστήρες είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για να επιτύχετε μια αίσθηση δροσιάς στην κρεβατοκάμαρα. 

Ωστόσο, οι ανεμιστήρες μπορεί να στεγνώνουν ιδιαίτερα και να επιδεινώνουν ορισμένες καταστάσεις όπως ξηροφθαλμία, αλλεργίες και ορισμένες δερματολογικές παθήσεις. Οι γονείς πρέπει πάντα να επικοινωνούν με τον παιδίατρο του παιδιού τους για συμβουλές σχετικά με το αν πρέπει να χρησιμοποιούν ανεμιστήρα για να βοηθήσουν στον ύπνο. Οι εναλλακτικές λύσεις για τους ανεμιστήρες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του παραθύρου, τη χρήση κλιματιστικού και τον ύπνο σε αναπνεύσιμο υλικό.

Πηγή: healthweb.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال