Πώς θα μάθεις να ακούς το ένστικτο σου

 

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να ακούς μια φωνή μέσα στο κεφάλι σου που σου λέει ότι κάτι πάει λάθος; Με ένα άτομο που επικοινωνείς, ένα μέρος στο οποίο βρίσκεσαι, μια απόφαση που έχεις να πάρεις. Και τελικά κάνεις μια κίνηση που δεν μπορείς να εξηγήσεις το λόγο που την έκανες, αλλά αποδεικνύεται ότι ήταν η καλύτερη απόφαση που μπορούσες να πάρεις, καθώς έτσι απέφυγες μια πραγματικά επιβλαβή κατάσταση, συναισθηματική ή σωματική. Το συναίσθημα αυτό είναι η διαίσθηση, ένα ένστικτο, μια φυσική ικανότητα που έχουμε ως άνθρωποι να γνωρίζουμε ή να κατανοούμε κάτι χωρίς συνειδητή λογική.

Ίσως ακούγεται ανόητο και σίγουρα τρομακτικό να κινούμαστε με βάση ένα ακατανόητο συναίσθημα. Όμως είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα εμπόδια που σε σταματάνε από το να ακούσεις τη διαίσθηση σου. Το να ακούς τη διαίσθησή σου σημαίνει ότι ξεπερνάς τις αγχωτικές σου σκέψεις και εκείνα που νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις λόγω της κοινωνικής πίεσης ή της γνώμης των άλλων. Μπορείς να το φανταστείς ως επαφή με τον ανώτερο εαυτό σου ή τις βαθύτερες επιθυμίες σου. Το να ακούς τη διαίσθησή σου να σε καθοδηγεί, μπορεί να σε κάνει να ζεις μια πιο ζωή με περισσότερη ροή, γιατί θα παίρνεις αποφάσεις πολύ πιο εύκολα!

Πώς θα ακούς το ένστικτο σου;

Εξασκήσου στο mindfulness

Το mindfulness ή ενσυνειδητότητα, είναι η ικανότητα να βρισκόμαστε στο παρόν, έχοντας επίγνωση του πού βρισκόμαστε και του τι κάνουμε. Έχει να κάνει με την παρατήρηση της στιγμής. Όλοι μας έχουμε αυτή την ικανότητα να είμαστε παρόντες και την ενισχύουμε με την καθημερινή εξάσκηση. Έτσι είμαστε πιο ικανοί να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις της όταν τη χρειαζόμαστε, όπως σε περιόδους αβεβαιότητας ή συναισθηματικής αναταραχής.

Είναι μια απλή πρακτική, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολη. Όταν δεσμεύεσαι στον εαυτό σου και σε μια καθημερινή πρακτική ενσυνειδητότητας, θα βασιστείς στη φυσική σου ικανότητα να είσαι προσεκτική. Και με τη σειρά σου, θα εμβαθύνεις την εμπιστοσύνη στη διαίσθησή σου.

Δώσε βάση στο σώμα σου

Μερικές φορές αισθανόμαστε αισθήσεις στο σώμα μας πριν ο εγκέφαλός μας αναγνωρίσει τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές τις αισθήσεις. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρατηρείς πώς αισθάνεσαι τα διάφορα μέρη του σώματός σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και από εκεί και πέρα, μπορείς να αρχίσεις να αναγνωρίζεις τη διαίσθησή σου όταν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου. Όταν δίνεις προσοχή στις αισθήσεις στο σώμα σου, θα παρατηρήσεις το άγχος και το στρες πριν εκδηλωθεί ως συναίσθημα. Για να μάθεις να αναγνωρίζεις τον τρόπο που τα συναισθήματα σου αντανακλώνται στο σώμα σου δοκίμασε να ξαπλώσεις και να παρατηρήσεις το σώμα σου από κάτω προς τα πάνω με προσοχή. Δες τον τρόπο που αντιδράς, σε κάθε ανάσα που παίρνεις.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να αισθανθεί

Όποιο συναίσθημα αισθάνεσαι είναι σημαντικό να το βιώσεις αληθινά. Νιώσε τον πόνο, τον θυμό, τη θλίψη, τη χαρά, το άγχος ή τον ενθουσιασμό. Μπορείς επίσης να αρχίσεις να ονομάζεις τα συναισθήματα και το πώς σου φαίνονται. Πώς θα τα περιέγραφες;

Η διαίσθησή σου συχνά παρουσιάζεται ως συναίσθημα, οπότε όπως ακριβώς το να δίνεις προσοχή στο σώμα σου σου επιτρέπει να συνδεθείς με τον φυσικό σου εαυτό, το να αισθάνεσαι τα συναισθήματά σου σου επιτρέπει να συνδεθείς με τον συναισθηματικό σου εαυτό. Μπορείς να δοκιμάσεις να κρατάς και ένα ημερολόγιο συναισθημάτων. Η ελεύθερη γραφή μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις αυτό που νιώθεις, ειδικά όταν δεν είσαι σίγουρη πώς να το περιγράψεις.

Γίνε ονειροπόλα

Όπως ο οραματισμός, έτσι και η ονειροπόληση σε βοηθάει να συνδεθείς με το υποσυνείδητό σου. Άλλωστε η διαίσθηση είναι ο τρόπος με τον οποίο το υποσυνείδητο επικοινωνεί με το συνειδητό, οπότε η συναισθηματική επένδυση πάνω σε αυτό θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη διαίσθησή σου.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να ονειροπολήσει! Αν θέλεις, μπορείς να γράψεις ημερολόγιο και να αποτυπώσεις τα επόμενα βήματα. Αυτό που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια του ονειροπολήματος είναι ότι τα διαισθητικά μηνύματα γίνονται πιο σαφή, επειδή είμαστε ακίνητοι και σιωπηλοί και εστιάζουμε σε ό,τι σκεφτόμαστε.

[Πηγή]

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال