Κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα παχαίνουν περισσότερο;

 

Τα γλυκά για τα Χριστούγεννα

Κουραμπιές

Ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 9.2 γραμμάρια λίπους και 240 θερμίδες, ενώ αν περιέχει και μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, ανεβαίνουν οι θερμίδες. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική ωφέλιμη τροφή και σίγουρα δεν θα κάνουν κακό στη διατροφή σας. Το αρνητικό του κουραμπιέ είναι η αφθονία του σε βούτυρο και κατ’ επέκταση η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα («κακά») λιπαρά. Όσον αφορά στη ζάχαρη άχνη, μπορείτε να τινάξετε τον κουραμπιέ, έτσι ώστε να γλιτώσετε την υπερβολική γλύκα και τις επιπλέον θερμίδες.

Μελομακάρονο

Τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο καλή επιλογή σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, καθώς περιέχουν λιγότερο βούτυρο, άρα και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν μάλιστα είναι σπιτικά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο (και όχι με σπορέλαιο και βούτυρο, όπως αυτά του εμπορίου). Επομένως, τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, το μέλι και το καρύδι είναι ευεργετικές τροφές για την υγεία σας. Ένα μεσαίο μελομακάρονο περιέχει περίπου 8 γραμμάρια λιπαρά και 190 θερμίδες. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια, η επικάλυψη σοκολάτας «ανεβάζει» τις θερμίδες, γι’ αυτό καλό θα είναι να προτιμήσετε τα κλασικά μελομακάρονα.

Να θυμάστε ότι τα Χριστούγεννα…

Η κατανάλωση γλυκών δεν συνεπάγεται απαραίτητα αύξηση του βάρους σας. Για να απολαμβάνετε λοιπόν τα αγαπημένα σας εορταστικά γλυκίσματα χωρίς να ανησυχείτε για τα κιλά σας, φροντίστε να έχετε μέτρο στην κατανάλωση και να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων από τις υπόλοιπες τροφές.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال