Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times

 

Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, παίρνουν οι «Times» του Λονδίνου, σε σημερινό άρθρο στην έντυπη έκδοσή τους, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ματαίωσε το γεύμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.

Το κύριο άρθρο των Times του Λονδίνου έχει τίτλο: Τα Ελγίνεια πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον». Το ίδιο τονίζει και στον επίλογο του άρθρου, σημειώνοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους περιβάλλον… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα… Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

Οι Times στο άρθρο αναφέρονται στο χρονικό της διπλωματικής κρίσης η οποία προκλήθηκε και με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, καλούν τον Σούνακ να ζητήσει βοήθεια από τον προκάτοχό του και λάτρη της αρχαίας Ελλάδας, Μπόρις Τζόνσον.

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» γράφουν οι «Times» στο σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Χθες γνωστοποίησε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

«Ο Σούνακ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων» τονίζεται το κείμενο των Times.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας περιπαικτικά ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά ο Σούνακ θα καταλήξει σύντομα να «χάσει τα δικά του μάρμαρα» (από την αγγλική έκφραση «lose his marbles», δηλαδή να χάσει τα λογικά του. Σημειώνει δε ότι ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βήμα για να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال