Σε ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά τα POS

 

Με την χρεωστική κάρτα της τράπεζάς μας μπορούμε να πηγαίνουμε από 01/01 στις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα αλλά και τα ταξί, καθώς έγινε υποχρεωτική η χρήση των POS για 35 κλάδους της οικονομίας.

Υποχρεωτικά, από 01/01 του 2024 POS πρέπει να έχουν:

– Tαξί.

– Παραγωγοί λαϊκών αγορών.

– Περιπτερούχοι, ψιλικά – παντοπωλεία.

– Πάγκοι σε πανηγύρια.

– Ασφαλιστικές εταιρείες – ΙΕΚ.

– Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες.

Η εγκατάσταση του POS και η διασύνδεση με τις ταμειακές πρέπει να γίνει έως 29/2/2024. Η μη προμήθειά του επιφέρει πρόστιμο 1.500 € (από 1η Μαρτίου).

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 998.630 POS, που αφορούν 546.196 επιχειρήσεις.

Πολλοί αντιδρούν καθώς το κόστος προμήθειας των τραπεζών για τα POS ξεπερνά κάποιες φορές την αξία του προϊόντος, ενώ θέμα προκύπτει και με τη σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία είναι απαραίτητη για την χρήση του.

Σύνδεση με IRIS

Εκτός από το POS, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πρέπει υποχρεωτικά να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους με το σύστημα IRIS.

Η ενεργοποίησή του γίνεται μέσω τράπεζας ή e-banking και η μεταφορά των ποσών γίνεται με ΑΦΜ ή αριθμό κινητού. Δεν χρειάζεται η αναγραφή ή γνώση IBAN, ενώ δεν υπάρχει προμήθεια για συναλλαγές έως 500 €.

Πώς αντιδρούν οι επιχειρηματίες

«Το έχω εγκαταστήσει από το 2019, ο κόσμος το ζητούσε και με τον τουρισμό το χρειαζόμουν οπωσδήποτε», λέει, μιλώντας στο MEGA, η οδηγός ταξί, Όλγα Πετράκη.

«Μπήκα στη διαδικασία πολύ νωρίτερα από την υποχρεωτικότητα».

Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχουν προβλήματα με τις τράπεζες για τη διασύνδεση των POS.

«Να μην έχουμε απαίτηση ότι θα έχει 100% POS κάθε συνάδελφος, είναι μεταβατική περίοδος. (…) Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τις τράπεζες να προμηθευτούμε POS. Έχουμε πολλά ευτράπελα».

Προβλήματα υπάρχουν και με τις προμήθειες των τραπεζών.

«Υπάρχει προμήθεια, πρέπει το κράτος να τη φέρει σε ένα σωστό μέτρο».

Πηγή: megatv.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال