Η σκληρή αλήθεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου


Λουλούδια, σοκολάτες και όμορφα μπισκότα σε σχήμα καρδιάς είναι συνήθως οι εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Κόκκινες καρδιές και εγκάρδιες κάρτες διακοσμούν κάθε κατάστημα και τα κόκκινα τριαντάφυλλα βρίσκονται παντού.

Αλλά αν δεν είστε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Αγίου Βαλεντίνου, ίσως να σας ενδιαφέρει αυτό το ιστορικό fact: Δεν ξεκίνησε ως ημέρα αγάπης. Η προέλευσή του βρίσκεται κάπου κρυμμένη ανάμεσα σε μεθυσμένα φεστιβάλ και στα κελιά της φυλακής.

Σήμερα, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σημαίνει λεφτά - Είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση για εταιρείες καρτών, λουλουδιών και ζαχαρωτών. Από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν μέχρι τον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται.

Όλα ξεκίνησαν με ένα μάτσο γuμνούς Ρωμαίους

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν ξεκίνησε με ποιήματα και σοκολάτες. Ξεκίνησε με ένα σωρό μεθυσμένους, γυμνούς Ρωμαίους.

Κάθε χρόνο, οι αρχαίοι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γιορτή της Lupercalia από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή η παγανιστική γιορτή γονιμότητας γιόρταζε έναν αρχαίο θεό που προστάτευε τους ανθρώπους από τους λύκους. Στην αρχή της γιορτής, οι άντρες θυσίαζαν μια κατσίκα και έναν σκύλο και μετά μαστίγωναν τις γυναίκες με τα δέρματα αυτών των ζώων. 

Κατά τη διάρκεια αυτού του γuμνού, μεθυσμένου πάρτι, οι νεαρές γυναίκες της πόλης έμπαιναν στην ουρά και περίμεναν τους άντρες να τις χτυπήσουν. Υποτίθεται πως αυτό το έθιμο έκανε τις γυναίκες γόνιμες και κατόπιν τους έδινε την "ευκαιρία" να συμπεριληφθούν σε μια κλήρωση για προξενιό. 

Τον τρίτο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' διέταξε τον θάνατο δύο ανδρών στις 14 Φεβρουαρίου. Τα ονόματά τους; Βαλεντίνος και Βαλεντίνος. Εκτελέστηκαν σε διαφορετικά χρόνια, αλλά η Καθολική Εκκλησία τους τίμησε αργότερα και τους δύο ως μάρτυρες και ονόμασε την 14η Φεβρουαρίου ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στη συνέχεια, τον πέμπτο αιώνα, ο Πάπας Gelasius I αποφάσισε να συνδυάσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με εκείνο το τρελό φεστιβάλ Lupercalia σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από την παγανιστική παράδοση. Το φεστιβάλ ήταν απίστευτα δημοφιλές.

O Βαλεντίνος που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την αγάπη

Ένας από τους Αγίους Βαλεντίνους που έγινε μάρτυρας ήταν ένας Ρωμαίος ιερέας που ήταν γνωστός για την υπεράσπιση της αγάπης.

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' (ο οποίος αργότερα διέταξε τον θάνατο του Βαλεντίνου) σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει την αυτοκρατορία του πριν καταρρεύσει, αποφάσισε να απαγορεύσει όλους τους γάμους των νέων επειδή πίστευε ότι οι άγαμοι στρατιώτες πολεμούσαν καλύτερα από τους παντρεμένους. Ο πατέρας Βαλεντίνος δεν ήταν οπαδός αυτής της ιδέας και συνέχισε να κάνει γάμους κρυφά. Μόλις τον έπιασαν, φυλακίστηκε και αργότερα σκοτώθηκε.

Πηγή: e-radio.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال