Ευρωεκλογές 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Στην Ελλάδα οι Ευρωεκλογές θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα έχουν αρκετό χρόνο για να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να επηρεάσουν την πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς μπορώ να ψηφίσω στις ευρωεκλογές του 2024

Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο

Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα

  • Ημερομηνία:

Η ημερομηνία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών εχει ανακοινωθεί εγκαίρως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές: Κυριακή 9 Ιουνίου του 2024. Οι πολίτες καλό είναι να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης και τις ανακοινώσεις της εκλογικής αρχής για την ενημέρωση τους σχετικά με τις πληροφορίες των εκλογών.

  • Εκλογικό Σώμα:

Όλοι οι ελληνικοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 17 και έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Οι πολίτες που κατέχουν διπλή ιθαγένεια μπορούν επίσης να ψηφίσουν, αρκεί να κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια.

  • Ψηφοδέλτια:

Οι πολίτες θα λάβουν ένα ψηφοδέλτιο απο τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που περιέχει τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών από διάφορα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς. Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους και να το ψηφίσουν. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα του ψηφίσματος “άκυρο” ή “λευκό – κενό”.

  • Ευρωβουλευτές:

Οι ευρωβουλευτές είναι οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκλέγονται για μια περίοδο πέντε ετών. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά έναν αριθμό ευρωβουλευτών, ο οποίος καθορίζεται από τον πληθυσμό της χώρας και τη νομοθετική της διάταξη.

  • Σημασία των Ευρωεκλογών:

Οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές για τη δημοκρατία και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκλογές αυτές επιτρέπουν στους πολίτες να επηρεάσουν την πολιτική και τη νομοθεσία της ΕΕ μέσω της εκλογής ευρωβουλευτών που θα τους εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال