Eurovision - Τα Top10 που η χώρα μας μπήκε στον Μεγάλο Τελικό

Ας θυμηθούμε τις δέκα τελευταίες συμμετοχές της Ελλάδας που κατάφεραν να μπουν στις πολυπόθητες πρώτες δέκα θέσεις.

1) Έλενα Παπαρίζου - 1η θέση (2005)

Δε γίνεται να ξεκινήσουμε διαφορετικά από τη μία και μοναδική «Number One» μας. Η Έλενα Παπαρίζου έφερε την πρώτη μας νίκη στον διαγωνισμό στο μακρινό Κίεβο, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής. Συγκεντρώνοντας 230 βαθμούς κατέκτησε την πρώτη θέση και έμεινε για πάντα στην ιστορία του διαγωνισμού ως μία από τις πιο αγαπημένες συμμετοχές των φανς.

2) Σάκης Ρουβάς - 3η θέση (2004)

Κωνσταντινούπολη και η χώρα μας εκπροσωπείται από τον ένα και μοναδικό, Σάκη Ρουβά και το «Shake It». Αν και οι Έλληνες περιμένανε τη νίκη κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ. Ο Σάκης Ρουβάς μάζεψε 252 βαθμούς, έμεινε τρίτος όμως η εμφάνιση έμεινε αξέχαστη σε όλους τους Έλληνες και για πολλούς κέρδισε την πρωτιά.

3) Καλομοίρα - 3η θέση (2008)

Το μυστικό της συνδυασμό έψαχνε να βρει στο Βελιγράδι η Καλομοίρα και τα κατάφερε πολύ καλά. Με 218 βαθμούς έφτασε στην 3η θέση, ενώ κατάφερε μάλιστα να κερδίσει τον Ημιτελικό στον οποίο συμμετείχε.

4) Antique - 3η θέση (2001)

Ταξίδι στο μακρινό πια 2001 και την Κοπεγχάγη εκεί όπου η νεαρή τότε Έλενα Παπαρίζου μαζί με τον Νίκο Παναγιωτίδη έδωσαν για πρώτη φορά την 3η θέση στη χώρα μας με 147 βαθμούς, όντας μάλιστα αουτσάιντερ. Το χορευτικό της Έλενας θεωρείται ένα από τα πιο «κλασσικά» του διαγωνισμού.

5) Κλεοπάτρα - 5η (1992)

Με ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια η Κλεοπάτρα ταξίδεψε στο Μάλμε και τραγούδησε μοναδικά το «Όλου του κόσμου η Ελπίδα». Μία εκπληκτική μπαλάντα, η οποία τερμάτισε στην 5η θέση συγκεντρώνοντας 94 βαθμούς.

6) Πασχάλης, Μαριάννα, Ρόμπερτ, Μπέσυ - 5η θέση (1975)

50 χρόνια πριν και ποιος δεν ξέρει ή δε θυμάται αυτό το κομμάτι; Ο Πασχάλης, η Μαριάνα Τόλη, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς και η Μπέσυ Αργυράκη δίδαξαν ένα «Μάθημα Σολφέζ» που όμοιο του η Ευρώπη δεν ξαναείδε. Η απίστευτη αυτή ομάδα έφτασε στην 5η θέση με 92 βαθμούς με τους Έλληνες να τους υποδέχονται τότε σαν νικητές.

7) Koza Mostra & Αγάθωνας Ιακωβίδης - 6η θέση (2013)

Μία από τις πιο κεφάτες και ευδιάθετες συμμετοχές που έχουμε στείλει ποτέ. Οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη έδωσαν μία θεατρική μίνι παράσταση και κατάφεραν να μαγέψουν τους Ευρωπάιους φτάνοντας στην 6η θέση με 152 βαθμούς, την καλύτερη της τελευταίας 15ετίας για τη χώρα μας.

8) Σαρμπέλ - 7η θέση (2007)

Καταρρίπτοντας τον τίτλο του αουτσάιντερ ο Σαρμπέλ κέρδισε τον εθνικό μας τελικό και ταξίδεψε στο Ελσίνκι όπου ερμήνευσε με κέφι και μπρίο το «Yassou Maria». Η Ελλάδα κατέκτησε την 7η θέση με 139 βαθμούς και το τραγούδι ακόμη και σήμερα ξεσηκώνει τους Έλληνες απανταχού.

9) Σάκης Ρουβάς - 7η θέση (2009)

Πέντε χρόνια μετά την 3η θέση στην Κωνσταντινούπολη ο Σάκης Ρουβάς πήγε στη Μόσχα ως το απόλυτο φαβορί με το «This is Our Night». Δυστυχώς, τα πράγματα εκείνη την πολύ δύσκολη χρονιά δεν πήγαν καλά και έτσι η Ελλάδα τερμάτισε στην 7η θέση με 120 βαθμούς.

10) Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike - 7η θέση(2011)

Ταξίδι στο Ντίσελντορφ όπου πραγματοποιήθηκε ο πιο απρόβλεπτος και ανατρεπτικός διαγωνισμός που έγινε ποτέ. Ο Λουκας Γιώρκας και ο Stereo Mike με το «Watch My Dance» έφεραν ακόμη μία 7η θέση στην Ελλάδα, με το ζεϊμπέκικο του Λούκα Γιώρκα να ανατριχιάζει ολόκληρη τη χώρα.

11) Amanda Tenfjord - 8η θέση (2022)

Η πιο σύγχρονη επιτυχία της χώρας μας είναι στο Τορίνο και στον 66ο διαγωνισμό. Εκεί μία νεαρή ελληνονορβηγίδα με τη μελωδική της φωνή έφερε στην Ελλάδα την 8η θέση. Το «Die Together» κατάφερε να συγκεντρώσει από κοινό και επιτροπές 215 βαθμούς.

12) Γιώργος Αλκαίος - 8η θέση (2010)

Ο Γιώργος Αλκαίος έκανε κάτι μοναδικό. Πήρε την πιο διασκεδαστική λέξη των Ελλήνων και την έκανε τραγούδι. Το ταξίδι του στο Όσλο είχε ως αποτέλεσμα την 8η θέση, με το «OPA» να συγκεντρώνει συνολικά 140 βαθμούς.

13) Ελπίδα - 8η θέση (1979)

Η μοναδική Ελπίδα, αφήνοντας πίσω την «Ντισκοτέκ» της εκπροσώπησε τη χώρα το μακρινό 1979 στην Ιερουσαλήμ με το «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ». Με 69 πόντους η όγδοη θέση ήρθε με πολύ κόπο αν και η Ελλάδα τότε πίστευε ότι θα καταφέρει να κερδίσει.

14) Τάνια Τσανακλίδου - 8η θέση (1978)

Ένα χρόνο πριν, η μοναδική Τάνια Τσανακλίδου έφτασε στο Παρίσι με τις αποσκευές να έχουν μόνο μία στολή. Ο «Τσάρλι Τσάπλιν» ήταν μία συμμετοχή που θεωρήθηκε αρκετά χιουμοριστική, όμως έφερε στη χώρα μας την 8η θέση με 66 βαθμούς.

15) Γιάννης Δημητράς - 8η θέση (1981)

1981 και μετά τη νίκη του Τζόνι Λόγκαν, ο διαγωνισμός διεξάγεται στο Δουβλίνο. Εκεί ο Γιάννης Δημητράς με το τρυφερό «Φεγγάρι Καλοκαιρινό» πηγαίνει ως αουτσάιντερ αλλά καταφέρνει να φύγει με την 8η θέση συγκεντρώνοντας 55 βαθμούς.

16) Άννα Βίσση - 9η θέση(2006)

Τι να πει κανείς για αυτή την εμφάνιση! Η απόλυτα Ελληνίδα σταρ Άννα Βίσση επέστρεψε στον διαγωνισμό θέλοντας να είναι η οικοδέσποινα του 50ου εορταστικού διαγωνισμού που έγινε στην Αθήνα. Με μία μοναχική αλλά εκρηκτική εμφάνιση το «Everything» περιορίστηκε στην 9η θέση με 128 βαθμούς, αφήνοντας μία πικρία σε όλους τους Έλληνες.

17) Καίτη Γαρμπή - 9η θέση (1993)

Η πανέμορφη και...«προκλητική» Καίτη Γαρμπή εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό του Μιλστριτ με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός». Η Ελληνίδα τραγουδίστρια έσπασε το ρεκόρ στον διαγωνισμό με το μεγαλύτερο σε διάρκεια κοντινό πλάνο και έφτασε την Ελλάδα στην 9η θέση με 64 βαθμούς.

18) Μαριάννα Ευστρατίου - 9η θέση (1989)

Με ένα τραγούδι που ποτέ δεν εκτιμήθηκε πραγματικά η Μαριάννα Ευστρατίου πήγε Λωζάννη και γύρισε στη χώρα μας με την 9η αξιοπρεπέστατη θέση. Το «Δικό σου Αστέρι» κατάφερε μάλιστα να συγκεντρώσει 56 βαθμούς.

19) Stefania - 10η θέση (2021)

Μία ταλαντούχα ανήλικη τραγουδίστρια επιλέχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Η Stefania Lymperakakis κατάφερε με το «Last Dance» να φτάσει στη 10η θέση φέρνοντας την Ελλάδα ξανά στο Top10 μετά από 8 χρόνια. Η Ελλάδα στο διαγωνισμό του Ρότερνταμ συγκέντρωσε 170 βαθμούς.

20) BANG - 10η θέση (1987)

Το τελευταίο ταξίδι μας είναι στις Βρυξέλλες. Εκεί οι BANG με κεντρικό τραγουδιστή τον Θάνο Καλλίρη κατάφεραν να τερματίσουν στην 10η θέση με το τραγούδι «Stop». Η Ελλάδα συγκέντρωσε μάλιστα 64 βαθμούς.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/tv-media/article/366102/eurovision202520forespoyhxoramasmphkestotop10toymegaloytelikoy

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال