Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται νέες πληρωμές

 

Το επίδομα για θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, δίνεται όχι μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, φυσικό αέριο θέρμανσης, φιάλες υγραερίου, καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Το ελάχιστο ύψος επιδόματος διαμορφώνεται σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος φυσικό αέριο αλλά πετρέλαιο, το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Η καταβολή των επόμενων δόσεων

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης καταβλήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου και οι επόμενες δόσεις θα καταβληθούν ως εξής:

• Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

• Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

• Ειδικά για το φυσικό αέριο με δικαιολογητικά αγορών έως την 16η Μαϊου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 31η Μαΐου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

• Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως την 15η Ιουλίου 2023 το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.

Η προθεσμία καταχώρισης αποδείξεων αγοράς καυσίμων

Το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από την ΑΑΔΕ για την καταχώριση των αποδείξεων για την αγορά των καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης για τα οποία τα στοιχεία αντλούνται απευθείας από το σύστημα Ηφαιστος και ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, έχει ως εξής:

• Για αγορές από 1 Οκτωβρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2023 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2023.

• Ειδικά για το φυσικό αέριο η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 31η Μαΐου 2023 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 16η Μαϊου 2023.

• Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρισης είναι έως την 15η Ιουλίου 2023 για παραστατικά έως την 30ή Ιουνίου 2023.

Η δυνατότητα επανεξέτασης σε περίπτωση λάθους

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και η πλατφόρμα θα κλείσει μετά τη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε για αιτήσεις όταν άνοιξε εκ νέου στις 9 Ιανουαρίου. Οσοι έχουν απομείνει να κάνουν αίτηση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς σε περίπτωση λαθών και άρα απόρριψης της ένστασης δεν υπάρχει, προς ώρας, αυτοματοποιημένη ειδοποίηση για πιθανές διορθώσεις. Αντίθετα, οι δυνάμει δικαιούχοι, θα πρέπει σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE "Μητρώο και Επικοινωνία", "Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε." επιλέγοντας ως θεματική κατηγορία “Επίδομα Θέρμανσης”. Εκεί αφού καταγραφεί η σχετική τεκμηρίωση θα γίνει σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες ΔΟΥ κι αν προκύψει λάθος τότε οι ΔΟΥ προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) επανεκκαθαρίζει την αίτηση και καταβάλλει τυχόν δικαιούμενο ποσό επιδόματος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Πηγή: ienergeia.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال