Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ποιοι θα πάρουν επιδότηση 60%

 

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να τρέξει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη καθώς το πιθανότερο σενάριο λέει ότι ότι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση στα πρότυπα του Εξοικονομώ. 

Όπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές, δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει το σύστημα εισοδηματικών κριτηρίων, στο μοντέλο του Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή, καθώς η επένδυση που απαιτείται είναι σημαντική.   

Η εμπειρία, άλλωστε, του Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή έδειξε πως ακόμη και για τις ηλεκτρικές συσκευές, ναι μεν κάποιοι πήραν το voucher για να αλλάξουν τις παλιές συσκευές τους, αλλά όταν έφτασε η ώρα δεν είχαν τα χρήματα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οποτε πολλές αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. 

Έτσι εκτιμάται πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι η επιλογή των δικαιούχων να γίνει με τη μέθοδο της προτεραιοποίησης των δικαιούχων. 

Επιδότηση και μοντέλο Εξοικονομώ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 30% - 40% ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, η επιδότηση θα παίρνει και επιπλέον bonus καθώς αναμένεται να αυξάνεται στο 60% καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Στο υπουργείο Ενέργειας οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ο Οδηγός του νέου προγράμματος, τον οποίο περιμένουν χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, θα πρέπει εκτός απροόπτου να αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - στις αρχές του 2023 το πιθανότερο, αν όχι μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων 

Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να ανοίξει πάνω από τους 250.000, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κατ αρχήν το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW. 

Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο, ο οποίος θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.  

Όπως εξηγούν ενεργειακοί αναλυτές, εκτιμάται πως οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ κοντά στα 6kW. Καθώς το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους από τα kW που θα «περισσεύουν». 

Εφόσον δηλαδή το πρόγραμμα καλύπτει δυνητικά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,5 εκατ. kW και από την εφαρμογή του προγράμματος προκύπτει πως από τους 250.000 δικαιούχους μπαίνουν στο πρόγραμμα 1,5 - 2 εκατ. kW, το πρόγραμμα θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο και για άλλους δικαιούχους. 

Από τις 250.000 άδειες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Οι επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι δυο ταχυτήτων:

30 % - 40% για όσους επιλέξουν να εγκαταστήσουν απλό φωτοβολταϊκό

60% για όσους εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό με μπαταρία στην οποία θα μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό εφόσον δεν χρησιμοποιείται.  

Με το σχήμα αυτό το υπουργείο Ενέργειας επιθυμεί να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, καθώς έτσι διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για το κάθε νοικοκυριό και την κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί. 

Προς το παρόν έχει παγώσει η αγορά στα φωτοβολταϊκά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα για να πάρουν την επιδότηση, αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές. 

Πηγή: imerisia.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال