Γιατί πρέπει να αλλάξω το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης

 

Η αίτηση αντικατάστασης μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί και ηλεκτρονικά ή με τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ένα ΚΕΠ ή στην οικεία Περιφέρεια.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το χάρτινο δίπλωμα έχει ημερομηνία λήξης ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων συντρέχουν και άλλοι λόγοι που επιβάλλουν την άμεση αντικατάστασή τους.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο της έκδοσης νέου τύπου αδειών οδήγησης, με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, ένας μεγάλος αριθμός οδηγών εξακολουθεί να έχει στην κατοχή το… παραδοσιακό χάρτινο τρίπτυχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μέχρι τότε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, όλα τα χάρτινα διπλώματα θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί ώστε η άδεια ικανότητας να θεωρείται έγκυρη.

Η έντονη φθορά είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να μας οδηγήσει στην απόφαση αντικατάστασης του παλαιού-χάρτινου διπλώματος. Οι αλλοιώσεις που δεν καθιστούν ευανάγνωστα τα στοιχεία του διπλώματος οδήγησης, ο διαχωρισμός των σελίδων του τρίπτυχου, η καταστροφή της φωτογραφίας είναι μερικά μόνο από τα «σημάδια» που πρέπει να μας οδηγήσει στην απόφαση για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης.

Η απουσία λατινικών χαρακτήρων μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα αφορμή για να αντικαταστήσει κανείς το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, καθώς καθιστά τη χρήση του εκτός ελληνικών συνόρων προβληματική.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίδειξη του διπλώματος οδήγησης είναι υποχρεωτική π.χ. για την ενοικίαση ενός οχήματος, συνεπώς αποτελεί ρίσκο να μεταβούμε σε χώρα του εξωτερικού, ακόμα κι αυτή είναι ευρωπαϊκή, με μια άδεια οδήγησης στην οποία δεν θα αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες το όνομά μας.

Την εγκυρότητα ενός παλαιού διπλώματος οδήγησης μπορεί να αμφισβητήσει και οποιαδήποτε αλλαγή στα αναγραφόμενα στοιχεία. Για παράδειγμα, στο ροζ τρίπτυχο το οποίο πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να έχουμε, αναγράφεται -μεταξύ άλλων- και η διεύθυνση κατοικίας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που εμείς έχουμε αλλάξει μόνιμη κατοικία, τότε οφείλουμε να αντικαταστήσουμε το δίπλωμά μας, καθώς το υπάρχει δεν θεωρείται τυπικά έγκυρο.

Η ευκολία αποθήκευσης και η ανθεκτικότητα του πλαστικού διπλώματος οδήγησης αποτελούν ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του παλαιού. Με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, ο νέος τύπος άδειας οδήγησης χωράει παντού, ενώ το συνθετικό υλικό από το οποίο αποτελείται το καθιστά πιο ανθεκτικό στη σκληρή χρήση.

Τέλος, τα νέα πλαστικά διπλώματα θεωρούνται πιο ασφαλή σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης, γεγονός που τα καθιστά ευρέως αποδεκτά ακόμα και σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: alfavita.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال