Πιο μεταδοτική από την Κράκεν η μετάλλαξη Όρθρος

 

Μπορεί να μην υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ιδιαίτερη ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο για την Όρθρος, ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι διαφεύγει με σχετική ευκολία τη θωράκιση από τον εμβολιασμό του ανοσοποιητικού συστήματος και φέρει παρόμοια μετάλλαξη, την R, με την παραλλαγή Δέλτα.Αυτό τονίζει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στην τελευταία ενισχυτική δόση του εμβολίου οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 60 ετών και να τηρούνται από ολόκληρη την κοινωνία τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Όρθρος είναι περισσότερο μεταδοτική απ’ ό,τι η Κράκεν. Ήδη καταγράφηκαν 93 θετικά δείγματα από την Όρθρος στη χώρα μας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό δείχνει ξεκάθαρα το μεγάλο πλεονέκτημά της σε σχέση με την Κράκεν. Οι επικεφαλής υγείας υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν

ότι θα μπορούσε η  υποπαραλλαγή Όρθος να αντιπροσωπεύει το 100% όλων των περιπτώσεων του ιού σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, μπορεί να ξεφύγει με περισσότερη ευκολία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κυρίως όσων είναι ανεμβολίαστοι ή αυτών που πέρασε καιρός από τότε που έκαναν την τελευταία δόση του εμβολίου. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Όρθρος προκαλεί βαρύτερη νόσο με πιο έντονα συμπτώματα. Οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των εξήντα ετών πρέπει να συνεχίζουν να εμβολιάζονται, διότι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ανοσολογικά ο οργανισμός τους σε ένα καινούργιο στέλεχος του κορονοϊού», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Τα συμπτώματα της Όρθρος

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι η Όρθρος έχει παρόμοια γενεαλογία με αυτήν της υποπαραλλαγής Kraken, ενώ τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος (πονόλαιμος, ρινική καταρροή, συμφόρηση και βήχας). Σημειώνει ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπτώματα της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής  είναι διαφορετικά από αυτά που προκαλούνται από άλλες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, κάτι που, όπως τονίζει, γίνεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας το ποσοστό των άνω των 60 ετών εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.

Πηγή: ethnos.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال