Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποδυναμώνουν την καρδιά

 

Οι άνθρωποι που τρώνε ιδιαίτερα επεξεργασμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων γευμάτων, δημητριακών και ζαχαρούχων ποτών, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η καθημερινή κατανάλωση περισσότερων από 4 μερίδων με επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν δύο τρίτα.

Γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών της τάξεως του 10%, αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά 12%.

Άλλη ισπανική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις μερίδες «υπερ-επεξεργασμένων» τροφίμων ημερησίως είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Ο εν λόγω αυξημένος κίνδυνος αφορούσε τα αμέσως επόμενα δέκα χρόνια, υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να μη χορταίνουν τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση να προκαλούν υπερφαγία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ο οποίος συνδέεται με καρδιακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.

Παράλληλα, υπάρχουν και ενδείξεις ότι μερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να είναι επιβλαβείς για το σώμα καθώς σκληραίνουν τις αρτηρίες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία υποστηρίζουν: «Τα ευρήματα αυτά είναι αποδεικτικά της συσχέτισης των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και των αρνητικών συνεπειών στην υγεία».

«Οι διατροφικές συμβουλές είναι πολύ απλές – να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα μη επεξεργασμένα ή τουλάχιστον τρόφιμα που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.», συμβουλεύουν οι ειδικοί παγκοσμίως.

πηγή: vita.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال