Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία-Συρία: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί

Δραματικός είναι ο νεότερος απολογισμός νεκρών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι νεκροί ανέρχονται σε 2.300. 

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία τον τελευταίο αιώνα, ενώ της αρχικής ισχυρής δόνησης ακολούθησε άλλη μία της τάξης των 7,7 Ρίχτερ. Η γη, ωστόσο, δεν έχει σταματήσει να «τρέμει», με τους πολίτες να κάνουν λόγο για συνεχείς μετασεισμούς.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αντίκτυπος του δεύτερου μεγάλου σεισμού στις υποδομές, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός, όπως είναι φυσικό, στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπόδισε τις προσπάθειες των διασωστών να εντοπίσουν τυχόν ζωντανούς κάτω απ΄ τα συντρίμμια. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την κατάρρευση ενός κτηρίου στα Άδανα, μετά τον δεύτερο σεισμό, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν είχε εκκενωθεί. 

Ο τραγικός απολογισμός
Μόνο στην Τουρκία, ο έως τώρα απολογισμός των νεκρών είναι 1.498 άτομα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Εκτάκτων Αναγκών. Στη Συρία, η οποία χειμάζεται από τον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 11 χρόνια, καταγράφονται περισσότεροι από 430 θάνατοι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες - κατά πηγές. Μόνο στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έχουν χάσει τις ζωές τους 255 άτομα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν έκανε λόγο για 5.383 τραυματίες, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει μία σαφή εκτίμηση όσον αφορά στον αριθμό στον οποίον θα φτάσουν οι νεκροί, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Στη συνέχεια, ο αριθμός των τραυματισμών ανέβηκε σε 8.533. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταρρεύσει 2.818 κτήρια. 

«Όλοι καταβάλλουν προσπάθειες με την καρδιά και την ψυχή τους, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και ο σεισμός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα» είπε.

Σε συριακή ανταρτοκρατούμενη πόλη στην επαρχία του Χαλεπιού, ένας σωρός από μπετόν, ατσάλινες ράβδους και δεσμίδες ρούχων βρισκόταν εκεί που κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτήριο. «Υπάρουν 12 οικογένειες εκεί κάτω. Κανείς δεν βγήκε έξω. Κανένας» είπε ένας νεαρός άνδρας, σε κατάσταση σοκ. 

Εκπρόσωπος των Συριακών Λευκών Κρανών έκανε λόγο για «μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ζωών κάτω απ΄τα συντρίμμια». «Ήταν σαν την Αποκάλυψη» σημείωσε κάτοικος, αναφερόμενος στις στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος. 

 Πηγή: lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال