Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 36.100 οι νεκροί

 

Τουλάχιστον 36.187 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 108.000 τραυματίστηκαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η AFAD.

Οι σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμάρας, επηρέασαν περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 11 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Άδανα, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Sanliurfa και Elazig.

Σύμφωνα με το anadolu, πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου, αισθάνθηκαν επίσης τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία σε διάστημα μικρότερο των 10 ωρών, ενώ πάνω από 253.000 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται επί τόπου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τουρκική Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Επίσης τουλάχιστον 216.347 άνθρωποι έχουν φύγει από τις περιοχές που διέμεναν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συνολικά 7.098 ξένο προσωπικό από 74 χώρες συνεχίζουν επί του παρόντος τις προσπάθειές τους στα σημεία της καταστροφής.

Αερογέφυρα για τη ζωή

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη παρασχέθηκε επίσης σε συνολικά 422.844 άτομα, εκ των οποίων 332.049 στη σεισμογενή ζώνη και 90.795 εκτός αυτής.

Εκτός από τις ομάδες διάσωσης, 3,2 εκατομμύρια κουβέρτες, 283.410 σκηνές, ομάδες τροφίμων και ψυχολογικής υποστήριξης στάλθηκαν επίσης στις πληγείσες περιοχές, μαζί με περισσότερα από 12.500 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκσκαφέων, τρακτέρ και μπουλντόζες.

Περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια κουβέρτες και 48.271 μονάδες στέγασης εμπορευματοκιβωτίων έχουν σταλεί στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο, δήλωσε η AFAD.

​Μετά τον αρχικό σεισμό, δημιουργήθηκε αεροπορική γέφυρα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να παραδώσει προμήθειες βοήθειας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Ένας μεγάλος στόλος αεροσκαφών, τέλος συμπεριλαμβανομένων των A-400M, μετέφερε ομάδες έρευνας και διάσωσης και οχήματα στην περιοχή. Τα αεροπλάνα ασθενοφόρων χρησιμοποιούν επίσης την αεροπορική γέφυρα.

Προσωπικό και υλικά διάσωσης και βοήθειας στάλθηκαν στην περιοχή με 121 ελικόπτερα και 75 αεροσκάφη, ανέφερε η AFAD.

Συνολικά 26 πλοία διατέθηκαν επίσης στην περιοχή για ναυτιλιακό προσωπικό και προμήθειες βοήθειας και για εκκένωση ανθρώπων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال