Είναι γνωστό ότι η Microsoft έχει επενδύσει τεράστια ποσά (άνω του ενός δισ. δολαρίων) στην εταιρεία OpenAI η οποία ανέπτυξε το διάσημο πλέον πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και έχει τον πρώτο λόγο στη χρήση των αναβαθμισμένων εκδόσεων και την διαφόρων εφαρμογών του. Σε αυτό το πλαίσιο ο γίγαντας του λογισμικού χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση, το ChatGPT 3.5, στη δική της μηχανή αναζήτησης (τη Bing) δείχνοντας αποφασισμένη να εισέλθει δυναμικά στον συγκεκριμένο τομέα τον οποίο μονοπωλεί εδώ και πολλά χρόνια η Google.
Η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι στις 16 Μαρτίου θα παρουσιάσει τις νέες δυνατότητες διαφόρων δημοφιλών υπηρεσιών και προγραμμάτων της όπως τα Word, PowerPoint, Outlook δυνατότητες που θα υποστηρίζονται από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft στη Γερμανία Αντρέας Μπράουν οι νέες υπηρεσίες και προγράμματα της Microsoft θα λειτουργούν με την νέα έκδοση του ChatGPT, την έκδοση ChatGPT 4.0, και μία από τις καινούργιες δυνατότητες που θα έχουν στη διάθεση τους οι χρήστες θα είναι η μετατροπή κειμένου (π.χ γραπτών εντολών) σε βίντεο ή άλλου είδους οπτικοακουστικά μέσα.
H OpenAI έχει ήδη αναπτύξει το DALL-E, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων από κείμενο, και το Jukebox που μπορεί να δημιουργήσει μουσική από μηνύματα κειμένου. Τα μοντέλα κειμένου σε βίντεο έχουν επίσης αναπτυχθεί από την Metα (Make-A-Video) και την Google (Imagen), αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ως εμπορικά προϊόντα. Η προσθήκη βίντεο και ακόμη και ήχου σε μία σουίτα τεχνητής νοημοσύνης θα τροφοδοτούσε τον ενθουσιασμό σχετικά με τον ανερχόμενο κλάδο της αποκαλούμενης «αναγεννητικής τεχνητής νοημοσύνης».
Μένει να δούμε το πώς υλοποιείται αυτή η μετατροπή κειμένου σε βίντεο ή μουσική και ποιές εφαρμογές θα ξεπηδήσουν αυτή την τεχνολογία. Όσον αφορά το ChatGPT 4.0 συνολικά υπάρχει μια έντονη φημολογία για τις δυνατότητες της νέας έκδοσης, φημολογία που πιθανώς τροφοδοτείται από την ανυπομονήσια των χρηστών και της βιομηχανίας της τεχνολογίας σύμφωνα με την αφού γίνεται λόγο για ένα πρόγραμμα που θα προκαλέσει μια νέα ψηφιακή επανάσταση.
Θεωρείται δεδομένο ότι η νέα έκδοση θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στη δημιουργία κώδικα για προγράμματα υπολογιστών αλλά δεν είναι σαφείς οι πρακτικές εφαρμογές της νέας έκδοσης και θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα για να δούμε τι πραγματικά μπορεί να κάνει.
Πηγή: naftemporiki.gr