Κατώτατος μισθός: Εν αναμονή των ανακοινώσεων

 

Το KEΠΕ παρέδωσε το πόρισμά του και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εισήγηση του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για το ύψος της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού. Ειδικότερα το KEΠΕ αφού έλαβε υπόψη του τα υπομνήματα των φορέων παρέδωσε το πόρισμά του και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εισήγηση του κ. Χατζηδάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για το ύψος της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου 2023.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός που σήμερα είναι στα 713 ευρώ:

  • αν αυξηθεί κατά 4,5% θα διαμορφωθεί στα 745 ευρώ
  • αν αυξηθεί κατά 5% θα διαμορφωθεί στα 748 ευρώ
  • αν αυξηθεί κατά 6% θα διαμορφωθεί στα 756 ευρώ
  • αν αυξηθεί κατά 6,5% θα διαμορφωθεί στα 759 ευρώ
  • αν αυξηθεί κατά 7% θα διαμορφωθεί στα 763 ευρώ
  • αν αυξηθεί κατά 7,5% θα διαμορφωθεί στα 766 ευρώ.

Ποιοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ αμείβονται με τον κατώτατο μισθό με βάση τα στοιχεία από το Π/Σ Εργάνη, 353.000 εργαζόμενοι το 2016 και αυξανόταν συνεχώς μέχρι το 2021, οπότε έφτασε τις 646.000 ενώ το 2022 κατέγραψε μια μικρή μείωση σε 585.000. Προκύπτει, λοιπόν, ότι το ένα τέταρτο των απασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Η μείωση όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προήλθε αποκλειστικά από τους απασχολούμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, αφού οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 2.000 μεταξύ 2021 και 2022, ενώ αντίστοιχα οι μερικής μειώθηκαν κατά 52.000 και οι εκ περιτροπής κατά 10.000 Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι και τα γειτονικά με τον κατώτατο μισθό κλιμάκια έχουν αυξηθεί σε μέγεθος, ενώ το φαινόμενο της συγκέντρωσης κοντά στον κατώτατο μισθό καταγράφεται από το 2013 και είναι πιο έντονο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες, καταδεικνύοντας ότι αυτές είναι μάλλον πιο ευαίσθητες σε μεταβολές του κατώτατου.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν το ένα τρίτο των μισθωτών λαμβάνει μισθό μικρότερο από τον κατώτατο, κυρίως ως αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με κυριαρχούσα τη μερική απασχόληση. Οπότε, μια αλλαγή του κατώτατου θα επηρεάσει και αυτούς.

Ενδιαφέρον έχουν και οι δευτερογενείς αυξήσεις λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού σε μισθωτούς που αμείβονται με υψηλότερο μισθό. Οι αυξήσεις του κατώτατου το 2022 συνοδεύτηκαν από μετακινήσεις από τον παλιό στο νέο κατώτατο, ενώ αξιόλογες μεταβολές παρατηρούνται και στα γειτονικά κλιμάκια. Οι αυξήσεις φαίνεται να περιορίζονται σε μισθούς μέχρι τα 1.200€, αφού από εκεί και επάνω η μισθολογική κατανομή έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητη.

πηγή: healthweb.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال