Κατώτατος μισθός: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την αύξηση

 

Ανακοινώνεται σήμερα το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που φέρεται να έχει «κλειδώσει» στο 7,75%, αντίστοιχο με την αύξηση που έλαβαν οι συνταξιούχοι. Ποια επιδόματα συμπαρασύρει η αύξηση. 

Στις 11:00 το πρωί αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα ανακοινώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το νέο ποσό του κατώτατου μισθού, θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Των ανακοινώσεων θα προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το ποσοστό της αύξησης που φέρεται να έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γύρω στο 7,75%, αντίστοιχο με την αύξηση που έλαβαν οι συνταξιούχοι. Στην περίπτωση αυτή ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 768 ευρώ μεικτά (από 713 ευρώ σήμερα).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 800 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας έχει εισηγηθεί αύξηση κατά 7,75%, δηλαδή κατά 56 ευρώ, επομένως μένει η απόφαση του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν και τα ποσά διαφόρων επιδομάτων. Αυξημένο θα είναι και το επίδομα ανεργίας από τον Απρίλιο και από 438 ευρώ που είναι σήμερα, με μια αύξηση 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 475 ευρώ.

Αύξηση επιδομάτων

Πάντως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

 • Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
 • Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.
 • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.
 • Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.
 • Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
 • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
 • Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
 • Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
 • Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
 • Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال