Τέμπη: Τι θα αποκαλύψουν τα «μαύρα κουτιά» των τρένων

 

Τέσσερις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη – που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους – και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει πως δύο τρένα βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης για αρκετά λεπτά χωρίς κανείς να αποτρέψει την τραγωδία.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γκλαβόπουλο, Μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό και δικαστικό πραγματογνώμονα, δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

«Πρώτον, αυτό το οποίο δεν προκύπτει από έγγραφο και το οποίο θα πρέπει να προκύψει είναι κατά πόσον ο σταθμάρχης Λαρίσης γνώριζε την επερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία. Δεν έχει βγει στη δημοσιότητα αν γνώριζε ότι πραγματικά στέλνει την επιβατική αμαξοστοιχία στην ίδια γραμμή, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική αυτή η ενέργεια.

Δεύτερον, βλέποντας την κονσόλα του θα μπορούσε να είχε δει τη διαδικασία προσέγγισης των δύο τρένων ότι πάνε για σύγκρουση. Αυτό που θα πρέπει να ερευνήσουν οι τεχνικοί πραγματογνώμονες είναι κατά πόσον και η ίδια η κονσόλα δείχνει στην πραγματικότητα. Πώς μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα όταν δεν γνωρίζουμε δύο καίρια σημεία; Πρώτον αν είχε ενημερωθεί με έγγραφο και δεύτερον, αν η κονσόλα πραγματικά δείχνει αυτό που πρέπει να δείξει».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, πρέπει να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων καθώς εκείνη ελέγχει και δίνει λύσεις «στα προβλήματα του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Hellenic Train και όποιων άλλων εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό έργο της χώρας». Άρα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που συγκεντρώνει την περίληψη των προβλημάτων.

Τα «μαύρα κουτιά» των τρένων

Ο κ. Γκλαβόπουλος τόνισε τη σημασία των «μαύρων κουτιών» των δύο τρένων που περιέχουν τον ταχογράφο και κατά πάσα πιθανότητα και τις διάφορες συνομιλίες που γινόταν τόσο μέσα στο κόκπιτ αλλά και μέσω αυτού.

Ο ίδιος εξηγεί: «Το μαύρο κουτί με τις ενδείξεις ταχογράφου των συνομιλιών είναι ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο εύχομαι να μην έχει καταστραφεί από την έκρηξη. Ο ΟΣΕ σε όσα σιδηροδρομικά ατυχήματα έχουμε εμπλακεί υπό κανονικές συνθήκες η ανακριτική αρχή δίνει εντολή στον ΟΣΕ, “βγάλε τον ταχογράφο και πες μας τι γράφει”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήθελα οι πραγματογνώμονες που θα οριστούν να είναι παρόντες με την εξαγωγή του ταχογράφου, αν μπορεί να γίνει, και επίσης την έρευνα και η μελέτη των καταγραφών ταχογράφου να γίνει από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και όχι από τον ίδιο τον ΟΣΕ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της».

Πηγή: newsit.gr


Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال