Σούπερ μάρκετ: Έρχονται μειώσεις στις τιμές βασικών προϊόντων

 Έρχονται μειώσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων των σούπερ μάρκετ της χώρας, μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο και που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 35%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να φανεί στο ράφι του σούπερ μάρκετ η αποκλιμάκωση στις τιμές κυρίως των γαλακτοκομικών προϊόντων, των χαρτικών και των σπορέλαιων. 

Ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθούν οι τιμές στα μακαρόνια, στα ρύζια και στο αλεύρι.

Αλώστε, τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μετά την έστω και οριακή μείωση (0,9%) του όγκου πωλήσεων που καταγράφηκε το 2022 θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξή τους.

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εκτιμώ ότι θα έχει περιοριστεί στο 9%-11% μέχρι τον Ιούνιο από 15,4% που είναι σήμερα. Οι προμηθευτές, άλλωστε, έχουν υποσχεθεί μειώσεις τιμών, καθώς το δυνατό τους χαρτί, η ενέργεια, στο κόστος της οποίας μέχρι σήμερα απέδιδαν τις αυξήσεις, δεν υφίσταται πλέον» είπε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο Retail Analyst, Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών θα είναι χαμηλές αλλά ότι δεν θα βρίσκονται στα εξωφρενικά επίπεδα που είναι σήμερα.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, στα σούπερ μάρκετ αναμένεται να φτάσουν σύντομα οι νέοι τιμοκατάλογοι με μειωμένες τιμές έως και 15% στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά και στα τυροκομικά προϊόντα, όπως στο τυρί ένταμ και στη γκούντα.

Όπως εξήγησαν στελέχη του κλάδου, στην Κεντρική Ευρώπη η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και κατ’ επέκταση και γαλακτοκομικών και τυροκομικών ειδών έχει αυξηθεί και υπάρχουν υψηλά αποθέματα. «Η τιμή του γάλακτος είναι πιο εύκολο να πέσει, γιατί οι κτηνοτρόφοι το πωλούν αμέσως στις βιομηχανίες. Έτσι, μόλις μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ρίξουν τις τιμές στην πρώτη ύλη και οι βιομηχανίες να πουλήσουν φθηνότερα»,  σημείωσε ο κ. Μαχαίρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, φθηνότερο κατά περίπου 5%-6% αναμένεται να πωλείται και το χοιρινό κρέας.

Αντίστοιχα, μειώσεις από 8% έως 20% αναμένεται να υπάρξουν  και στα σπορέλαια ιδιωτικής ετικέτας, κυρίως στο αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο, μετά το ρεκόρ που κατέγραψε η τιμή του ηλιελαίου ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στην Ε.Ε., με περίπου 200.000 τόνους μηνιαίως. Έτσι, δεν αποκλείεται σύντομα η τιμή του προϊόντος ιδιωτικής ετικέτας στο ράφι να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 2 ευρώ ανά λίτρο από 2,56 που είναι σήμερα.

Επίσης σημειώνεται  πως εκτιμάται ότι θα μειωθούν από  5%-8% οι τιμές  στα χαρτικά κυρίως στα επώνυμα, τα οποία χάνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι αυτών της ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι ανατιμήσεις τον τελευταίο χρόνο άγγιξαν το 35%. Μάλιστα, η κατηγορία των ειδών νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά και χαρτικά) είναι αυτή που παρουσίασε  το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων σε όγκο αγγίζοντας το 5%.

Αλεύρι, ρύζι και μακαρόνια: Γιατί θα αργήσουν να πέσουν οι τιμές

Αντίθετα, αργή θα είναι η αποκλιμάκωση των τιμών σε αλεύρι, στα  μακαρόνια και στο ρύζι διότι οι βιομηχανίες είχαν αγοράσει την πρώτη ύλη ακριβότερη σε ποσοστό έως και 40%. «Οι τιμές σε μακαρόνια και ρύζια θα καθυστερήσουν να πέσουν.

Έχουν ακόμα μεγάλα αποθέματα σε προϊόντα, τα οποία παρήγαγαν από πρώτες ύλες που είχαν αγοράσει πολύ ακριβά» τόνισε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  κορυφαίο στέλεχος της εγχώριας αγοράς λιανεμπορίου τροφίμων.

Συμπλήρωσε δε ότι με την επέκταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας οι τιμές θα είναι χαμηλότερες, πράγμα που σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα αγοράσουν φθηνότερη πρώτη ύλη, θα παρασκευάσουν τα προϊόντα και θα αρχίσουν να ρίχνουν τις τιμές.

Σύμφωνα  με τις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η αυξημένη ρωσική παραγωγή με ταυτόχρονη ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών της, θα επιφέρει πιθανή υποχώρηση στις τιμές τους.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των ζυμαρικών έχουν αυξηθεί κατά 35% από την έναρξη του πολέμου. Δηλαδή από 0,84 ευρώ  που κόστιζε αρχικά ένα πακέτο ζυμαρικών  500 γραμμαρίων σκαρφάλωσε  στο 1,13 ευρώ, αν και ο έντονος ανταγωνισμός λόγω του «καλαθιού του νοικοκυριού» πιέζει ήδη τις τιμές προς τα κάτω. Αντίστοιχα, το αλεύρι από 1,28 ευρώ  που ήταν αρχικά τώρα κινείται στην περιοχή του 1,5 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι νέοι τιμοκατάλογοι που θα φτάσουν το επόμενο διάστημα στα σούπερ μάρκετ δεν θα εξαφανίσουν ως διά μαγείας την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ η μείωση των τιμών των πρώτων υλών αργεί πάντα να περάσει στο ράφι.

Βασικά προϊόντα: Δείτε τη λίστα με τις νέες τιμές

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος παραθέτει παρακάτω τη λίστα με τις νέες μειώσεις που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στα βασικά προϊόντα. Αναλυτικά:

Γάλα φρέσκο 1λίτρου:

 • Τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του  ήταν 1,38 ευρώ
 • Τον Μάρτιο του 2023 η τιμή του ανήλθε στα 1,78 ευρώ
 • Τον Ιούνιο του 2023 εκτιμάται ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στο 1.51 ευρώ

Ηλιέλαιο 1 λίτρου

 • Τον Μάρτιο του 2022 πωλούνταν 3,62 ευρώ
 • Τον Μάρτιο του 2022  η τιμή του διαμορφώθηκε στα 5,3 ευρώ
 • Τον Ιούνιο του 2023 εκτιμάται ότι η τιμή του θα ανέλθει στα 4,3 ευρώ

Τυρί Gouda 

 • Τον Μάρτιο του 2022 κόστιζε 2,35 ευρώ
 • Τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του σκαρφάλωσε στα 3,24 ευρώ
 • Τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,75 ευρώ

Χοιρινές μπριζόλες  εισαγωγής 1 κιλού  

 • Τον Μάρτιο του 2022 πωλούνταν 4,98 ευρώ
 • Τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του ανήλθε στα 5,6 ευρώ
 • Τον Ιούνιο του 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5,26 ευρώ

Χαρτί υγείας  (12 ρολά) 

 • Τον Μάρτιο του 2022 κόστιζε 7,41  ευρώ
 • Τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του ανήλθε στα 9,81 ευρώ
 • Τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να ανέλθει στα 9 ευρώ
Πηγή: enikonomia.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال