Τέμπη: Οι τελευταίες κινήσεις του σταθμάρχη πριν το δυστύχημα

 

Μία ακόμη αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου που έγινε το δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη και τις συνθήκες που επικρατούσαν στον σταθμό της Λάρισας.

Ο σταθμάρχης που βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο και αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, είχε μονοβάρδια στο κρίσιμο αυτό πόσο παρά το γεγονός ότι είχε αναλάβει καθήκοντα στο συγκεκριμένο πόστο μόλις πέντε ημέρες.

Η τηλεδιοίκηση στα τρένα είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα όλα να περνούν από τα χέρια των σταθμαρχών.

Ο σταθμάρχης Λάρισας πήγε για καφέ ενώ είχε μονοβάρδια

Το STAR αποκάλυψε τις τελευταίες κινήσεις του σταθμάρχη λίγο πριν φτάσει στον σταθμό της Λάρισας το μοιραίο τρένο. Μέσα στον σταθμό υπάρχει μία καφετέρια όπου, ένα τέταρτο πριν φτάσει ο συρμός, πήγε ο σταθμάρχης για να αγοράσει έναν καφέ.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το βάθος της αποβάθρας και επέστρεψε στο πόστο του. Κάμερες ασφαλείας υπάρχουν παντού στον σταθμό και οι κινήσεις του έχουν καταγραφεί ενώ τις επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στο καφέ.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν πως τη μοιραία βραδιά ακούγονταν από το σταθμαρχείο οχλαγωγίες και μουσική, σαν κάποιος να έκανε γλέντι.

Ο σταθμάρχης φέρεται να είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση και τα πρώτα λόγια που είπε ήταν «κουβαλάω 35 φέρετρα στην πλάτη μου…».

Τα μοιραία λάθη στις συνομιλίες σταθμάρχη και μηχανοδηγού

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία του σταθμάρχη Λάρισας και τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο συγκεκριμένο απόσπασμα φέρεται να ακούγεται και μία τέταρτη φωνή, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτά όπως λένε οι ειδικοί «κάτι δεν πάει καλά».

Εκείνο που επισημαίνουν όλοι είναι απουσία δύο λέξεων που ενδεχομένως να είχαν αλλάξει την πορεία των γεγονότων. Στη συνομιλία δεν ακούγεται ούτε η λέξη «ανόδου» ούτε και «καθόδου» που θα διευκρίνιζε σε ποια γραμμή κινείται το επιβατικό τρένο.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας οι λέξεις αυτές δεν ακούστηκαν. Ο σταθμάρχης στις συνομιλίες δεν αναφέρει τη λέξη «άνοδο» και ο μηχανοδηγός δεν λέει «Βασίλη μπαίνω στην γραμμή καθόδου», αν και οριστικά συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό τι άλλο έχουν πει μεταξύ τους.

Όπως υποστήριξε στο Star ο πρώην εκπαιδευτής μηχανοδηγών Νικόλαος Τσουρίδης βάσει του κανονισμού ο μηχανοδηγός πρέπει να κάνει αναγγελία διαδρομής και να αναφέρει ρητά αν κατευθύνεται στην άνοδο ή την κάθοδο, ενώ και ο σταθμάρχης πρέπει να περιγράψει τη διαδρομή ή την αλλαγή διαδρομής.

πηγή: in.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال