Τέμπη: Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας τραγωδίας

 

Πώς φτάσαμε στην τραγωδία στα Τέμπη; Είναι μόνο το «ανθρώπινο» λάθος; Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών (τουλάχιστον), απαντούν  σε πολλά γιατί.

Αρκεί να θυμίσουμε, μόνο, τις καταγγελίες των συνδικάτων στον χώρο του σιδηροδρόμου που εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν για τις παθογένειες του δικτύου, καθώς και για τη μη λειτουργία του συστήματος τηλεδιοίκησης που θα απέτρεπε την πολύνεκρη σύγκρουση.

Τις εξελίξεις κωδικοποιεί το video MEGA, ξεκινώντας από την παραίτηση του υπευθύνου Ασφαλείας της ΕΡΓΟΣΕ, τον Απρίλιο του 2022 και φτάνοντας στις 28 Φεβρουαρίου 2023, οπότε και έγινε η φονική σύγκρουση των δυο τρένων.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια μέρα,  ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαριθμούσε τα προβλήματα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης στην Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Στις 27 Απριλίου του 2022: Παραιτείται ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της ΕΡΓΟΣΕ καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

7 Φεβρουαρίου 2023: Γίνεται καταγγελία από συνδικαλιστές για σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας με αφορμή ατυχήματα που έχουν συμβεί στο δίκτυο. 

15 Φεβρουαρίου 2023: Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα καθώς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ενόψει του ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου και ανέθεσε στην ιδιωτική πρωτοβουλία την ασφάλεια του.

20 Φεβρουαρίου 2023: Ο, πρώην πλέον, Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής εξανίσταται στη Βουλή γιατί η αντιπολίτευση τον εγκαλεί για την χαμηλή ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Είναι ντροπή -και ντρέπομαι- που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Είναι ντροπή όταν σας εξήγησα -και το ξαναλέω- ότι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι ΥΔΥ, διασφαλίζουμε την ασφάλεια».

28 Φεβρουαρίου 2023: Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαριθμεί τα προβλήματα και τις ελλείψεις ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης στην Θεσσαλονίκη. 

Το ίδιο βράδυ στα Τέμπη, σημειώνεται το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία.

Δείτε το βίντεο του MEGA

Πηγή: in.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال