Το πρώτο διαστημόπλοιο από την Ιαπωνία στο φεγγάρι

Το σκάφος εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Δεκέμβριο με έναν από τους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX μετά από αρκετές καθυστερήσεις.

Μια ιαπωνική διαστημική νεοφυής επιχείρηση θα επιχειρήσει σήμερα (25/4) να προσεληνώσει ένα διαστημικό σκάφος στη Σελήνη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 της ispace θα ξεκινήσει την κάθοδό του προς τη σεληνιακή επιφάνεια περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος).

Το σκάφος θα επιβραδύνει την τροχιά του περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και στη συνέχεια θα προσαρμόσει την ταχύτητα και το ύψος του για να πραγματοποιήσει μια προσγείωση περίπου μια ώρα αργότερα. Η ispace έχει ανακοινώσει τρεις εναλλακτικές τοποθεσίες προσεδάφισης και ενδέχεται να μεταθέσει την ημερομηνία της προσελήνωσης για τις 26 Απριλίου, την 1η Μαΐου ή τις 3 Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και ήδη εφαρμόζουμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτή την πτήση στις μελλοντικές μας αποστολές», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ispace, Τακέσι Χακαμάντα, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το σκάφος που έχει ύψος λίγο πάνω από δύο μέτρα και ζυγίζει 340 κιλά βρίσκεται σε σεληνιακή τροχιά από τον περασμένο μήνα. Εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Δεκέμβριο με έναν από τους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX μετά από αρκετές καθυστερήσεις.

Μέχρι στιγμής μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει να προσεληνώσουν διαστημόπλοιά τους στη σεληνιακή επιφάνεια, όλες μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων. Ωστόσο, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα συνεργαστούν για να στείλουν έναν Ιάπωνα αστροναύτη στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το σκάφος μεταφέρει διάφορα ρομπότ, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού ιαπωνικού μοντέλου μόλις οκτώ εκατοστών που αναπτύχθηκε από κοινού από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία με την κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Takara Tomy.

Πηγή: ertnews.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال