Μητσοτάκης: Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στο τέλος της 4ετίας

Για το δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για τις εκλογές, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση των μισθών. 

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τόνισε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς.

«Η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είχαμε δεσμευτεί το 2019 πως θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Ξεπεράσαμε αυτήν την δέσμευση, με 20 % αύξηση» Επανέλαβε δε, ότι «Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».

«Αδιαπραγμάτευτος στόχος 25% αύξηση των μισθών μέσα στην τετραετία, να πάει στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός» τόνισε.

Παρουσιάζοντας την ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε πως βάζει τέλος στις πρακτικές κατάχρησης των εργοδοτών. 

Επίσης έκανε λόγο για νέα αύξηση στις συντάξεις στο 3-4% από 1η Ιανουαρίου του 2024 και αύξηση των μισθών δημοσιών υπαλλήλων από 1/1/24 με νέο μισθολόγιο.

Κατά τα άλλα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται :

-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος,

-αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες με παιδιά,

-μείωση κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές,

-μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2025.

«Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε» τόνισε .

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer. Έδειξε και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους αναφέροντας και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, το οποίο όπως είπε θα κάνει πάνω από 700 προσλήψεις.

Όσον αφορά τους οικονομικούς στόχους, έθεσε ως προτεραιότητα τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.

Πηγή: lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال