Δημοφιλή όνειρα και η σημασία τους

 

της Ηρώς Κουνάδη 

Είδατε στον ύπνο σας ότι πετάτε; Ότι σας κυνηγούν; Ότι χάσατε με κάποιο τρόπο τα ρούχα σας και καταλήξατε γυμνοί σε δημόσιο χώρο; Έχει συμβεί σε όλους μας –να το ονειρευτούμε, όχι να το πάθουμε πραγματικά. Για την ακρίβεια, αυτά και μερικά ακόμα δημοφιλή όνειρα έχουν πολύ ξεκάθαρες ερμηνείες. Σχετίζονται σχεδόν πάντα με το υποσυνείδητό μας, και ορισμένες φορές με κάποιες λεπτές, ασήμαντες ενδείξεις της καθημερινότητας που «πιάνει» ο εγκέφαλός μας αλλά δεν προλαβαίνει να τις επεξεργαστεί –πράγμα που εξηγεί πώς γίνεται τα όνειρα που οι γιαγιάδες μας ερμήνευαν με το απλοϊκό «στεναχώρια (ή χαρά) θα πάρεις» να επαληθεύονται συχνά-πυκνά. Ιδού, λοιπόν, τι σημαίνει το ότι ονειρευτήκατε…

…Να πετάτε: Παρά την ευχάριστη αίσθηση του συγκεκριμένου ονείρου, οι ψυχολόγοι επιμένουν πως το να ονειρευτείτε ότι πετάτε δεν είναι καλό πράγμα. Σημαίνει πως νιώθετε ότι δεν σας εκτιμούν αρκετά, δεν αναγνωρίζονται οι προσπάθειές σας, δεν παίρνετε αρκετή αγάπη από τον περίγυρό σας.

…Να σας κυνηγούν: Κι εδώ έχουμε το αντίθετο. Ένα όνειρο με δυσάρεστη αίσθηση, που στην πραγματικότητα είναι καλό: Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι το μήνυμα που σας στέλνει το υποσυνείδητό σας πως σας θεωρεί αρκετά δυνατούς ώστε να ξεκινήσετε να αντιμετωπίζετε –ή και να λύνετε– προβλήματα που σας απασχολούν καιρό.

…Να είστε γυμνοί σε δημόσιο χώρο: Εδώ δεν έχουμε διφορούμενα σημάδια και αντιθέσεις. Το όνειρο σημαίνει αυτό που λέει, ότι βρίσκεστε σε ευάλωτη θέση, και ανησυχείτε για την εικόνα που δίνετε στον περίγυρό σας. Είναι πολύ συνηθισμένο όνειρο όταν ξεκινάμε μια καινούρια δουλειά, παίρνουμε προαγωγή, μετακομίζουμε σε ξένη χώρα ή γενικότερα αλλάζουμε περιβάλλον.

…Να είστε έγκυος: Ένα από τα λίγα όνειρα στα οποία ταυτίζονται οι ερμηνείες ψυχολογίας και λαϊκής θυμοσοφίας, σημαίνει στεναχώριες και προβλήματα.

…Θάλασσα, βροχή ή χιόνι: Σε οποιαδήποτε μορφή του, το νερό είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να ονειρευτείτε –οι Σμυρνιές γιαγιάδες έλεγαν «μπράβο» σε όποιον ονειρευόταν χιόνι. Το χιόνι, η βροχή που πέφτει μέσα στο σπίτι (από ταβάνι που στάζει π.χ.) και η καθαρή, γαλήνια θάλασσα είναι όλα ενδείξεις ευτυχίας. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι η φουρτουνιασμένη, γκρίζα ή βρώμικη θάλασσα, που λέγεται ότι προμηνύει φουρτούνες και ταραχές.

…Να χάνετε τα δόντια σας: Στεναχώρια λέγαν’ οι γιαγιάδες μας, έλλειψη αυτοπεποίθησης αποδίδουν στο όνειρο κάποιοι ψυχολόγοι. Σε κάθε περίπτωση, καλό δεν είναι.

…Να πεθαίνετε: Αυτό, πάλι, δεν είναι τόσο κακό όσο φαντάζεστε. Είναι, για την ακρίβεια, ο τρόπος που χρησιμοποιεί το μυαλό σας για να σας πει πως είναι καιρός να τελειώνετε με κάτι –μια σχέση, μια δουλειά που δεν σας γεμίζει πια, μια κατάσταση που σας στεναχωρεί. Είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί το υποσυνείδητό σας για να σας ενθαρρύνει να κάνετε μια νέα αρχή.

…Να πέφτετε: Πολλές φορές, δεν είναι όνειρο –είναι ένα «τίναγμα» των μυών αμέσως πριν κοιμηθούμε, που πολλοί μπερδεύουμε με όνειρο, επειδή είμαστε σε μια κατάσταση μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου. Όταν είναι όνειρο, δεν είναι καθόλου καλό: Οι ψυχολόγοι λένε πως είναι σήμα κινδύνου από το υποσυνείδητό μας, δημοφιλές σε περιόδους που μας απασχολούν σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις ή τη δουλειά μας.

…Να οδηγείτε ένα όχημα εκτός ελέγχου: Αρκετά προφανές ως προς την ερμηνεία του, το όνειρό αυτό σημαίνει πως νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο σε μία ή περισσότερες καταστάσεις στη ζωή σας. Κάποιοι ψυχολόγοι, μάλιστα, λένε ότι ίσως είναι κι αυτό σήμα κινδύνου που σας στέλνει ο εγκέφαλός σας, ότι μια κακή σας συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο πρόβλημα.

…Φωτιά: Οι λαϊκές δοξασίες λένε ότι η φωτιά είναι ελπίδα και δύναμη, οιωνός καλών νέων. Οι ψυχολόγοι δεν διαφωνούν πολύ: Η φωτιά στο όνειρο είναι αυτοπεποίθηση, συμβολίζει την δύναμη που το υποσυνείδητό σας πιστεύει πως έχετε για να αναλάβετε δράση και/ή να αλλάξετε πράγματα.

Πηγή: in2life.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال