Εκλογές στην Τουρκία: Εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή

 

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00 και ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι να ανακοινωθεί ο νικητής των εκλογών. Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει κατά τις 21:00 με περίπου το 50% των ψήφων να αναμένεται να έχει καταμετρηθεί. Αργότερα απόψε θα φανεί εάν η βραδιά θα εξελιχθεί σε θρίλερ, αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου στις 28 Μαϊου ή αν η Τουρκία θα έχει νέο πρόεδρο από απόψε και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε αυτό το κλίμα πόλωσης στο οποίο διεξάγεται η όλη διαδικασία, δεν έλειψαν επεισόδια ξυλοδαρμού σε εκλογικά κέντρα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η  μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων, με περίπου 65 εκατ. ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι τους 1,7 εκατ. φτάνουν οι Τούρκοι πολίτες από όλο τον κόσμο που έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό, στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, συμμετοχή που συνιστά ρεκόρ. 

Χαρακτηριστικό του υψηλού ποσοστού συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στην Αντιόχεια έφτασαν πάνω από 100 λεωφορεία που μετέφεραν πληγέντες κι εκτοπισμένους από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Τουλάχιστον, δε, 11 τουρκικές επαρχίες έχουν επηρεαστεί από τον φονικό σεισμό. 

Αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία κανένας από τους υποψήφιος σήμερα, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Η τελευταία δημοσκόπηση, πάντως, πριν από τις κάλπες έδειξε προβάδισμα 49,1% Κιλιτσντάρογλου – 46,9% Ερντογάν.

Πηγή: protothema.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال