Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

 

Όλοι έχουμε περάσει νύχτες που είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ροή των σκέψεων. Μπορεί να περνάτε μία αγχωτική περίοδο ή μπορεί να έχετε πιει περισσότερη καφεΐνη από το συνηθισμένο. 

Είναι αρκετά συχνό για πολλούς ανθρώπους να νιώθουν έντονη σωματική κούραση αλλά να μην μπορούν να κλείσουν το διακόπτη του μυαλού τους, ειδικά αν υπάρχει κάτι που τους ανησυχεί.

Υπάρχουν όμως κόλπα που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να καταπολεμήσουμε την αϋπνία που μας ταλαιπωρεί.

Φτιάξτε λίστα με υποχρεώσεις. Οι έγνοιες που σας κρατούν ξύπνιους, δεν είναι απαραίτητα αρνητικές. Μπορεί απλά να έχετε πολλά να κάνετε και να χρειάζεστε λίγη οργάνωση. Ξοδέψτε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να σημειώσετε αυτά που έχετε ή κρατήστε ένα ημερολόγιο στο κομοδίνο σας για να το κάνετε πριν κοιμηθείτε.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αν είστε ξαπλωμένη για μισή ώρα και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος, σηκωθείτε. Μάλλον δεν είστε τόσο κουρασμένη όσο νομίζετε και δεν χρειάζεστε απαραίτητα 8 ώρες ύπνου. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και πρέπει να τις ακούτε.

Διαβάστε κάτι χαλαρό. Το βιβλίο είναι προτιμότερο από την οθόνη του κινητού σας, αλλά μην επιλέξετε κάτι που σας διεγείρει και δεν θα θέλετε να το αφήσετε με τίποτα. Διαβάστε κάτι ουδέτερο που θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε τους ρυθμούς της ημέρας.

Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε την αναπνοή μέσω διαφράγματος με τον εξής τρόπο: βάλτε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά. Εισπνεύστε με τη μύτη για 2 δευτερόλεπτα, νιώστε την κοιλιά να μεγαλώνει και πιέστε την απαλά όσο εκπνέετε αργά.

Φάτε ένα ελαφρύ σνακ υδατάνθρακα. Ένα βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο δυσκολεύει την πέψη και προκαλεί αϋπνία. Εάν όμως προτιμήσετε μερικά κρακεράκια, προάγετε την παραγωγή σεροτονίνης, που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال