Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη με επανδρωμένες αποστολές και δημιουργία μόνιμων βάσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις Κίνα και Ρωσία ξεκίνησαν και τα σενάρια για τα σχέδια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του φεγγαριού. Μια ιδέα για το τι σχεδιάζεται έδωσε ο Τζέραλντ Σάντερς, πυραυλικός επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνστον της NASA, μιλώντας σε συνέδριο της βιομηχανίας εξορύξεων.
Σύμφωνα με τον Σάντερς η NASA αναζητεί τρόπους για να εκμεταλευτεί αρχικά τους πόρους ενέργειας, οξυγόνου, νερού και στη συνέχεια την εξόρυξη σιδήρου και σπάνιων γαιών. Ο αμερικανός επιστήμονας αναφέρει ότι στόχος της NASA είναι το πρόγραμμα αυτό να έχει ξεκινήσει εντός των επόμενων δέκα ετών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, η αποστολή Artemis 3, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2025 και θα ακολουθήσουν και άλλες μαζί με τη δημιουργία ενός τροχιακού σεληνιακού σταθμού στα πρότυπα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Ο Σάντερς αποκάλυψε ότι στόχος της NASA δεν είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Σελήνης αποκλειστικά για τις δικές της ανάγκες και την παρουσία των αστροναυτών της εκεί αλλά για να προσελκύσει εμπορικές επενδύσεις δημιουργώντας μια κυκλική οικονομία που θα κάνει βιώσιμη την μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη καθιστώντας την ανάμεσα στα άλλα ένα κόσμο που θα μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια να φτάσει και να παραμείνει ο άνθρωπος στον Άρη.
Ο Σάντερς ανέφερε επίσης ότι η NASA θα στείλει άμεσα, εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων, στη Σελήνη εξοπλισμό ανασκαφών και επεξεργασίας του εδάφους του Άρη και την απόκτηση ρηγόλιθου (ή ρεγκόλιθου) που είναι ένα ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ του εδάφους και των πετρωμάτων που υπάρχει και στη Γη. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί πολλές προτάσεις και μέθοδοι αξιοποίησης του σεληνιακού ρηγόλιθου κυρίως ως δομικού υλικού για την κατασκευή κάθε είδους κτισμάτων και καταλυμμάτων στο φεγγάρι.
Πηγή: naftemporiki.gr