Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Θρήνος για τους δύο πιλότους

 

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η πτώση Καναντέρ στην Κάρυστο, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να είναι «ζωσμένη» από μεγάλες πυρκαγιές. Δυστυχώς, οι δύο πιλότοι ανασύρθηκαν νεκροί.

Θρήνος για τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον επιχειρώντας πυρόσβεση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Καρύστου, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, να κηρύσσει τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, νεκρός έπεσε ο 34χρονος κυβερνήτης του Canadair, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, και ο 27χρονος  συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης.

Βίντεο ντοκουμέντο που κόβει την ανάσα καταγράφει όλη την πορεία του μοιραίου Canadair από την στιγμή που πραγματοποιεί τη ρίψη νερού μέχρι την στιγμή της ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται αμέσως μετά τη συντριβή.

Καρέ καρέ η συντριβή

Το Canadair CL-215 με κωδικό κλήσης «Silver 1», επιχειρεί ρίψη νερού σε χαμηλό ύψος σε δύσβατη ορεινή περιοχή στην Κάρυστο.

Οι δύο πιλότοι κατεβαίνουν χαμηλά και απελευθερώνουν τόνους νερού πάνω από την εστία της πυρκαγιάς.

Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και το αεροσκάφος παίρνει ύψος, όμως το δεξί πτερύγιο βρίσκει σε συστάδα δέντρων με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ο πλωτήρας.

Το αεροσκάφος παίρνει απότομη κλίση δεξιά, οι χείριστες κάνουν αγωνιώδη προσπάθεια να το κρατήσουν.

Το αεροσκάφος συνεχίζει τη δεξιά του πορεία. Πλέον, δεν υπάρχει επιστροφή. Το Canadair συντρίβεται στο έδαφος. Ένας εθελοντής που βρίσκεται δίπλα στο σημείο της πτώσης καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο τους μαύρους καπνούς.

Το δεύτερο Canadair που ακολουθεί, ακυρώνει τη ρίψη νερού και ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων.

Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα και κάνουν συνέχεις ρίψεις νερού για να σβήσουν τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Αμέσως κινητοποιούνται συνέργεια διάσωσης που προσπαθούν να προσεγγίσουν τη χαράδρα που συνετρίβη το Canadair.

Η μάχη των πιλότων με τις φλόγες

Το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάγκασε τους δύο πιλότους να εκτελέσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη προσέγγιση στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν από την στιγμή που απελευθερωθεί το νερό από το αεροσκάφος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Η αποκόλληση του πλωτήρα στα Canadair μπορεί να προκαλέσει την πτώση του αεροσκάφους, τονίζουν οι ειδικοί, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και πρόβλημα στο πηδάλιο του αεροσκάφους.

Το μοιραίο Canadair ανήκε στην 355 μοίρα και απογειώθηκε από την Αγχίαλο από όπου και επιχειρούσε τις τελευταίες ημέρες.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Μαζί με τον κ. Δένδια, στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ αναμένονται και εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΘΑ προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο φαίνεται να οφείλεται στη σύγκρουση του αεροσκάφους σε δέντρα και στην αποκόλληση του πλωτήρα.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο Canadair CL-215, είναι από την πρώτη σειρά αεροσκαφών τέτοιου τύπου που έχει παραλάβει η χώρα μας το 1975, και έχει ακολουθήσει όλη τη διαδικασία της συντήρησης που απαιτείται προκειμένου να πετάει με ασφάλεια.

πηγή: madata.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال