Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτει 50 άστρα-«μωρά»

 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb γιόρτασε τον έναν χρόνο κοσμικών φωτογραφιών με μία από τις καλύτερες εικόνες που έχει δώσει ως τώρα: Ένα κοντινό πλάνο δεκάδων άστρων κατά τη «γέννησή» τους.

Η NASA παρουσίασε την εικόνα την Τετάρτη, με 50 άστρα - «μωρά» σε ένα νεφέλωμα σε απόσταση 390 ετών φωτός. Η περιοχή είναι σχετικά ήρεμη, αν και γεμάτη φωτεινά αέρια, πίδακες υδρογόνου και «κουκούλια» σκόνης, μέσα από τα οποία θα προκύψει ακόμα περισσότερα άστρα.

«Περιμένετε να μείνετε άφωνοι!» έγραψε στο Twitter ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, σημειώνοντας πως η εικόνα «αντιπροσωπεύει τη γένεση άστρων ως ένα ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα».

«Ένας χρόνος και η περιπέτεια έχει μόλις αρχίσει» πρόσθεσε η νούμερο 2 στην ιεραρχία της NASA, Πάμελα Μέλροϊ.

Όλα τα νεαρά άστρα φαίνονται να μην είναι πιο μεγάλα από τον Ήλιο μας. Επιστήμονες λένε πως η συγκλονιστική εικόνα αυτή εικόνα είναι η καλύτερη μέχρι τώρα αυτής της σύντομης φάσης στη ζωή ενός άστρου.

«Ο δικός μας Ήλιος βίωσε μια φάση σαν αυτή, πριν καιρό, και τώρα έχουμε την τεχνολογία να δούμε την αρχή της ιστορίας ενός άλλου άστρου» δήλωσε ο Κλάους Ποντοπίνταν, που μέχρι πρόσφατα ήταν επιστήμονας του προγράμματος.

Το νεφέλωμα, που είναι γνωστό ως Ρο Οφιούχου (Rho Ophiuchi) είναι η πλησιέστερη στη Γη περιοχή σχηματισμού άστρων. Χωρίς άστρα μπροστά, οι λεπτομέρειες ξεχωρίζουν καλύτερα. Επίσης υπάρχουν σκιές που υποδεικνύουν πιθανούς πλανήτες υπό σχηματισμό, σύμφωνα με τη NASA.

Το James Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει εκτοξευτεί ποτέ. Θεωρείται ο διάδοχος του εμβληματικού Hubble, σε τροχιά γύρω από τη Γη για 33 χρόνια.

Από: huffingtonpost.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال