Έρχεται “λίφτινγκ” στο «καλάθι του νοικοκυριού». Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και όπως αναφέρει το άρθρο του 55 του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που φέρει τον τίτλο” Παρατηρητήριο τιμών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών «Καλάθι του νοικοκυριού”.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» περιέχει σήμερα 60 κατηγορίες προϊόντων όπως:
1. Ρύζι
2. Ψωμί για τοστ
3.Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/ συσκευασμένο)
4. Φρυγανιές
5. Μακαρόνια Νο 6
6. Αλεύρι για χρήσεις χρήσεις χρήσεις
7. Όσπρια (φακές)
8. Όσπρια (φασόλια)
9. Όσπρια (ρεβύθια)
10. Πάριζα
11. Γαλοπούλα (αλλαντικά)
12. Κατεψυγμένα ψάρια
13. Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
14. Νωπό κοτόπουλο ολόκληρο (συσκευασμένο ή μη)
15 .Νωπό κοτόπουλο – μέρη κοτόπουλου (συσκευασμένο ή μη)
16. Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)
17. Γάλα φρέσκο πλήρες
18. Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
19. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
20. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
21. Γάλα εβαπορέ
22 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
23. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
24. Τυρί φέτα
25. Λευκό τυρί
26. Τυρί γκούντα
27. Τυρί με χαμηλά λιπαρά
28. Χυμός τομάτας διατηρημένος
29. Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
30. Μαργαρίνες
31 .Παρθένο ελαιόλαδο
32. Ηλιέλαιο
33 .Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
34. Λευκή ζάχαρη
35 .Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
36. Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)
37. Κρέμα βρεφικής ηλικίας
38. Γάλα βρεφικής ηλικίας
39. Ελληνικός καφές
40. Στιγμιαίος καφές
41. Γαλλικός καφές
42. Κακάο σε σκόνη
43. Χυμός πορτοκάλι
44. Σοκολάτα
45. Απολυμαντικά χεριών/αντισηπτικά
46. Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
47. Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
48. Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
49. Χαρτί κουζίνας
50. Χαρτί υγείας
51. Οδοντόκρεμες
52. Σερβιέτες ή ταμπόν
53. Σαμπουάν
54. Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
55. Πάνες ακράτειας
56. Πάνες για μωρά
57. Μωρομάντηλα
58. Σαμπουάν για μωρά
59. Τροφές για σκύλους
60. Τροφές για γάτες
Ποιες αλλαγές θα γίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού»
Από το καλάθι του νοικοκυριού αναμένεται να βγουν προϊόντα που δεν έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση, όπως είναι τα αντισηπτικά και το κακάο σε σκόνη κλπ τα οποία όμως θα αντικατασταθούν από άλλα είδη σημαντικά για διαβίωση των οικογενειών για τα οποία η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται. Αλλά και τα σχολικά είδη θα ενταχθούν στο καλάθι του νοικοκυριού. Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, «δυναμώνουμε το τείχος προστασίας για την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Παρατείνουμε μέχρι το τέλος του 2023 δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ.: το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που έφερε απτά αποτελέσματα, και την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, σε σημαντικά για το καλάθι της ελληνικής οικογένειας προϊόντα. Επιπλέον, για πρώτη φορά, εντάσσουμε στη σχετική διάταξη και τα σχολικά είδη, διευρύνοντας την κάλυψη ιδιαιτέρως σημαντικών αναγκών για τις οικογένειες ».
Επιπλέον από Σεπτέμβριο, ενδέχεται να υπάρξει και το «καλάθι των σχολικών» σε παρόμοιο μοντέλο με τα αντίστοιχα «εποχικά» καλάθια που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, όπως το καλάθι του Αι Βασίλη, της Σαρακοστής και του Πάσχα.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 55 του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που φέρει τον τίτλο” Παρατηρητήριο τιμών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών «Καλάθι του νοικοκυριού»” αναφέρει τα εξής:
1. Oι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («super markets»), των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.
2. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορό μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.
3. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπροσθέτως, οι υπόχρεοι της παρ. 1 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 7.
4.Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 55, περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς τη συμμόρφωση με την ανωτέρω διάταξη. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.48
5.Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους υπόχρεους της παρ. 1. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι τη λήξη της ισχύος του.
6.Η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.
7.Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, οι αρμόδιες για την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 5 αρχές, η διαδικασία ελέγχων και είσπραξης των προστίμων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.
8.Το παρόν ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Πηγή: enikonomia.gr