Καύσωνας διαρκείας έρχεται στην Ελλάδα

 

Καύσωνας που θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες θα πλήξει τη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Όσοι είχαν παράπονο πως μέχρι τώρα δεν είχαμε δει... καλοκαιράκι, θα ησυχάσουν πλέον καθώς η (πολλή) ζέστη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το επόμενο διάστημα και ειδικά από τα μέσα της εβδομάδας όταν και θα κάνει την εμφάνισή του ένας καύσωνας διαρκείας.

Μάλιστα, τα προγνωστικά μοντέλα αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες, καθώς η «θερμή γλώσσα» που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Αφρικής, θα «σκεπάσει» σχεδόν όλη τη Μεσόγειο. Πιο έντονα αυτό το κύμα καύσωνα θα το νιώσουν στον νότο της Ισπανίας, την Κορσική και τη Σαρδηνία, ωστόσο θα επηρεάσει αρκετά και τη χώρα μας.

Αρναούτογλου: «Ο καύσωνας θα φέρει θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, καθώς οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμή γλώσσα από την Αφρική θα ανεβάσει σταδιακά τη θερμοκρασία, φτάνοντας την Τετάρτη 12 Ιουλίου τοπικά μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Προς τα τέλη της εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και, όπως σημείωσε, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40°C. Μάλιστα, τοπικά, στους κάμπους, θα φτάσει τους 43, ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας αυτός θα παραμείνει για αρκετές ημέρες. Το παράξενο όσον αφορά τη χώρα μας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η θερμή αυτή γλώσσα, όπως τη χαρακτήρισε, δεν θα πλησιάσει από τα δυτικά, αλλά θα έρθει από την κεντρική Ευρώπη, εκεί από όπου θα έχει περάσει νωρίτερα.

Γιαννόπουλος: Πότε ξεκινά ο καύσωνας

 Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε λόγο από την πλευρά του για έναν καύσωνα έντονο, διαρκείας με θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και πάνω στα ηπειρωτικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως από τις 12 με 13 Ιουλίου ο πρώτος καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα για ημέρες. Τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να προβλέψουν τη διάρκειά του, όμως φαίνεται πως θα διαρκέσει, με τα τωρινά στοιχεία, έως τουλάχιστον τις 22 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό καιρικό γεγονός ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Μαρουσάκης: Πότε έρχονται οι θερμές αέριες μάζες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέχρι και την άλλη Τετάρτη περίπου, δεν φαίνεται αυτό το πολύ ισχυρό θερμό κύμα να απασχολεί τη χώρα μας. Θα φτάσουν πιο θερμές αέριες μάζες και στην Ελλάδα και θα δούμε προς την άλλη εβδομάδα πάλι 36 με 38 βαθμούς. «Θα μελετήσουμε όμως και τα νεότερα στοιχεία για να δούμε αν αυτό το νέο κύμα θα επηρεάσει και τη χώρα μας», τόνισε ο μετεωρολόγος του Open.

Το Σάββατο στην Ελλάδα θα υπάρχει αρκετή ζέστη ιδιαίτερα σε κλειστές ηπειρωτικές εκτάσεις, ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Την Κυριακή θα υποχωρήσουν κάπως αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες και θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 35 βαθμούς, και τα μελτέμια να κυριαρχούν στο Αιγαίο, ανεβάζοντας και πάλι αρκετά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Θα δούμε αν μεσοβδόμαδα ένα τμήμα της θερμής αέριας μάζας καταφέρει να επηρεάσει και τη χώρα μας ανεβάζοντας λίγο παραπάνω τη θερμοκρασία», σημείωσε.

Τσατραφύλλιας: Καύσωνας με «ένταση, έκταση και διάρκεια»

Παρόμοια πρόγνωση είχει κάνει χθες και ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση έδωσε κάποια στοιχεία για τον καύσωνα που μας προσεγγίζει.

Ανέφερε πως «ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο επεισόδιο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να έχει και ένταση και έκταση και διάρκεια».

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال