Μητσοτάκης στη Βουλή: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές

 

Απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό- Καμία ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε- Πατριωτική και εκσυγχρονιστική η πρωτοβουλία για την ψήφο των αποδήμων- Είμαστε θετικοί για την επιστολική ψήφο είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Τη δέσμευση ότι όσα χάσαμε από τις πυρκαγιές θα ξαναφτιαχθούν και όσοι επλήγησαν θα αποζημιωθούν ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισε ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό, ενώ καμία ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε.

Στη δευτερολογία του, ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό αριθμό διαθέσιμων εναέριων μέσων, ενώ χαρακτήρισε «σαχλαμάρα» τις αιτιάσεις ότι οι φωτιές μπαίνουν για να μπουν ανεμογεννήτριες. «δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα», είπε, «η φωτιά στη Δυτική Αττική σταμάτησε στις υφιστάμενες ανεμογεννήτριες», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει να μιλά επί του νομοσχεδίου έκανε εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα. Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. 

Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. 

Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. 

Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσης, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. 

Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. 

Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες. 

Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών.

Πηγή: skai.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال