Η χειρότερη ζέστη των τελευταίων 35 ετών στην Ελλάδα

 

Τον βαρύτερο και πιο σκληρό καύσωνα των τελευταίων 35 χρόνων ζει εδώ και λίγες ώρες όλη η χώρα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και όποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο δυσκολεύεται ακόμη και να αναπνεύσει αφού ο αέρας μοιάζει να είναι πυρωμένος. Ο εφιάλτης του 1987, όπου είχαμε θρηνήσει 1300 νεκρούς, μοιάζει να παίρνει σάρκα και οστά σήμερα, ως προς τη διάρκεια και τις θερμοκρασίες.

Η Ελλάδα ήδη «λιώνει»  και οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο εφιαλτικές.

Οι  θερμοκρασίες που έρχονται αλλά και η παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα τον καθιστούν ως τον χειρότερο τουλάχιστον των  τελευταίων 35 χρόνων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σπάει το ρεκόρ διαρκείας του 1987

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο ανακοίνωσε πως όχι μόνο δεν μπαίνει τέλος σε αυτήν την κόλαση άλλα έρχεται και τρίτη θερμική εισβολή με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπερβεί σε διάρκεια το φαινόμενο  του 1987 όταν η χώρα  ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρό καύσωνα και θρηνήσαμε 1300 νεκρούς.

«Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη», είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος.

Η ερχόμενη Κυριακή μάλιστα αναμένεται να φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ και να γίνει η πιο ζεστή ήμερα των τελευταίων 5 ετών.

«Σίγουρα αυτές είναι οι συνθήκες όταν διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε ολοένα και ψηλές θερμοκρασίες με μεγαλύτερη διάρκεια με μεγαλύτερη ένταση σε πολύ περισσότερες περιοχές αυτό είναι ξεκάθαρο ότι είναι συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή», είπε ο πυρομετεωρολόγος, Γιώργος Παπαβασιλείου.

Το τρίτο κύμα ενδέχεται ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ακόμη και τους εξωπραγματικούς για τα δεδομένα της Ελλάδας 48 βαθμούς κελσίου το 1977 στην Ελευσίνα.

«Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Λάλος.

«Αναμένουμε να γίνει χειρότερο στο μέλλον ουσιαστικά θα έχουμε πιο συχνά υψηλές θερμοκρασίες πιο έντονα επεισόδια καύσωνα με μεγαλύτερη διάρκεια αυτό είναι κάτι που το αναμένουμε θα είναι μία κανονικότητα», είπε ο πυρομετεωρολόγος, Γιώργος Παπαβασιλείου.

Καύσωνας… κάθε εβδομάδα

Η κλιματική κρίση χτυπά με σφοδρότητα την χώρα μας και οι συνέπειες της είναι καταστροφικές.

«Εάν δεν ακολουθήσουμε τις υποδείξεις της συμφωνίας του Παρισιού από το 2050 και έπειτα θα εισέλθουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή βιώνοντας καύσωνα κάθε βδομάδα.

Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times σημειώνοντας μάλιστα  πως όλα τα μοντέλα που επεξεργάζεται δυστυχώς οδηγούν  στο ίδιο συμπέρασμα που θέλει την ερημοποίηση μεγάλων περιοχών της χώρας τις επόμενες δεκαετίες

Όπως είχε δημοσιεύσει με πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Τα Νέα» στις 26 Απριλίου το εφιαλτικό σενάριο η Αθήνα να έχει θερμοκρασίες από 48-50 βαθμούς Κελσίου, δεν φαίνεται πλέον πολύ μακρινό.

Η φύση ζητά βοήθεια

Ούτε η φύση δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις θερμοκρασίες.

Στο Ηράκλειο, έκπληκτοι οδηγοί είδαν μπροστά τους έναν γυπαετό σχεδόν σε λιπόθυμη κατάσταση στον κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου, χτυπημένο από τον καύσωνα. Διψασμένο και εξαντλημένος αρπάζει με το ράμφος του το μπουκάλι με το νερό και προσπαθεί να δροσιστεί. Όταν αρχίσει να συνέρχεται, ανοίγει ξανά περήφανος τα φτερά του.

Ποιοι νομοί θα επηρεαστούν περισσότερο

  • Τρικάλων
  • Καρδίτσας
  • Λάρισας
  • Φθιώτιδας
  • Βοιωτίας
  • Αττικής
  • Κορινθίας
  • Αργολίδας
  • Λακωνίας
  • Μεσσηνίας

Το τρίτο κύμα καύσωνα έρχεται από την Τρίτη

Διάρκεια έως τουλάχιστον το Σάββατο 29 Ιουλίου

Πηγή: megatv.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال