Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε τρόφιμα και ρεύμα

 

Το φοροτσουνάμι που αναμένεται έως τα Χριστούγεννα και που περιμένει τους εκδρομείς μόλις επιστρέψουν στα σπίτια τους, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε βασικά είδη ανάγκης, αναμένεται να βαρύνει ακόμα περισσότερο το βαρύ πολιτικό κλίμα από όσα συνέβησαν με πυρκαγιές, χούλιγκανς και όλα τα άλλα που συνέβησαν το καλοκαίρι και έδειξαν ότι το επιτελικό κράτος είναι γυμνό.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα τέλη Ιουλίου έως και τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρους έως και 25 δισεκατομμύρια ευρώ, που καταμερίζονται περίπου σε 5 δισεκατομμύρια κάθε μήνα, με εξαίρεση ίσως τον Αύγουστο που ίσως είναι περισσότερα καθώς ορισμένοι που εκμεταλλεύτηκαν την παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων θα πληρώσουν και τη δόση Ιουλίου.

Και αυτό καθώς ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας δύσκολος μήνας αφού ανοίγουν τα σχολεία και ξεκινούν και τα φροντιστήρια, αρχίζει η πληρωμή του ενοικίου για όσους έχουν παιδιά φοιτητές σε άλλες πόλεις, ενώ αρχίζει η μείωση των τουριστικών εσόδων.

Παράλληλα, από Σεπτέμβριο αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών τροφίμων, όπως και στις τιμές του ρεύματος, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων, οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα διόδια θα αυξήσουν τις τιμές, ενώ παρότι ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται πλέον ο πληθωρισμός είναι «πληθωρισμός» υπερκερδών τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν απτόητα τις αυξήσεις και η κυβέρνηση ....δεν παρεμβαίνει!

Παρότι το Μαξίμου ετοιμάζει σειρά εξαγγελιών στη ΔΕΘ, τα ...pass δεν θα καλύπτουν πλέον τον ίδιο αριθμό πολιτών, με τις προϋποθέσεις να εκπληρώνονται από μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Η επενδυτική βαθμίδα θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας όταν ανακοινωθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση το κλίμα δεν θα είναι πλέον το ίδιο ευνοϊκό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναζητά και άλλες κινήσεις ενόψει και των δημοτικών εκλογών, αλλά κυρίως προκειμένου να μην χαθεί το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών, έναν σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό της τετραετίας. Γιατί αυτή τη φορά η αντιπολίτευση να βρίσκεται μετά τις εκλογές σε δεινή θέση, όμως, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εμφανίζει την αναποτελεσματικότητα, την έλλειψη συντονισμού και την αλαζονεία που έδειξε το καλοκαίρι, η αντιπολίτευση ενδεχομένως να εμφανίσει σημάδια αναγέννησης αρκετά γρηγορότερα του αναμενομένου.

[ieidiseis.gr]

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال