Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

 

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξέσπασε το Σάββατο (19/08), μαίνεται ανεξέλεγκτο το πρωί της Κυριακής (20/08) και οι φλόγες απειλούν πια το χωριό Λουτρό. Έχουν εκκενωθεί, μέχρι στιγμής, οκτώ οικισμοί.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το OPEN, έχουν υποστεί ζημιές στο χωριό Πεύκα καθώς και μια παλιά μονή στην περιοχή. Στο νοσοκομείο διακομίσθηκαν πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακόμα, από το χωριό Λουτρό έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι και, κυρίως, οι ηλικιωμένοι που έχουν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Έβρο, αποφασίστηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων.

Ο άνεμος αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και έτσι η επίχειρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Έβρου, Ελένη Ιντζεπελίδου, έκανε λόγο στο OPEN για «μια δύσκολη νύχτα αφού οι εστίες αναζωπυρώνονταν διαρκών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε πως έχουν καεί τέσσερα σπίτια στον οικισμό Πεύκα και άλλα πέντε στον οικισμό Αετοχώρι, καθώς και η εκκλησία.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας».

Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί – και πολύ σωστά – από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Υπενθυμίζεται πως μήνυμα προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης εστάλη, λίγο πριν από τις 18:30 του Σαββάτου (19/08), από το 112, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Εκκένωση οικισμών
Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 12:40 του Σαββάτου (19/08) και ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών». Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα, ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη. Τέλος, λίγο πριν από τις 18:00, με τέταρτο μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Όλοι οι κατοίκοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα, έχουν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη όπου τους υποδέχθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال