Νέες ταυτότητες: Τρεις απαντήσεις για το «τσιπάκι», τον ΑΜΚΑ και την ομάδα αίματος

 

Γεωεντοπισμός, παραβίαση ευαίσθητων πληροφοριών, απορίες για τον ΑΜΚΑ και την ομάδα αίματος είναι μερικά απ’ αυτά που δείχνουν να απασχολούν τους πολίτες σχετικά με τις νέες ταυτότητες.

Σχετικά με το αν θα υπάρχει «τσιπάκι» γεωεντοπισμού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει πως στις νέες ταυτότητες δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο. Τα νέα δελτία ταυτότητας δεν θα εμπεριέχουν τεχνολογία που θα μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα είναι τα απολύτως απαραίτητα.

Επίσης, ούτε ο ΑΜΚΑ θα περιλαμβάνεται στις νέες ταυτότητες: ούτε σε εμφανές σημείο ούτε αποθηκευμένος στο «τσιπάκι». Επομένως, κανείς δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιατρικό απόρρητο του πολίτη.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση της ομάδας αίματος, αυτή είναι προαιρετική και μόνο με βεβαίωση. Ακόμα και γι’ αυτούς που το επιθυμούν, αυτό θα γίνεται μόνο αν προσκομίσει ο πολίτης βεβαίωση από νοσοκομείο ή ιατρικό εργαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι οι νέες ταυτότητες θα έχουν νέες δυνατότητες. «Θα είναι πιο ασφαλείς, δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν, θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις ενώ θα είναι μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για fake news λέγοντας πως μία μειοψηφία της κοινωνίας τα δέχεται και είναι αυτοί που σπεύδουν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες ταυτότητές τους. «Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε τσιπάκια ούτε κάμερες ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνονται οι πολίτες θύματα εμπαιγμού σπεύδοντας να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου» είπε σημειώνοντας ότι αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν.

[lifo.gr]

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال