Συγκλονιστικά είναι όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 1200 σπίτια έχουν βουλιάξει στο νερό μετά τις σφοδρές πλημμύρες, ενώ μόνο στη Φαρκαδόνα «χάθηκαν» στα λασπόνερα τουλάχιστον 70.
Στην περιοχή λαμβάνουν χώρα απεγκλωβισμοί πολιτών με βάρκες ή και ελικόπτερα, αφού ολόκληροι οικισμοί «πνίγηκαν» με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.
Στους 9 οι νεκροί - Φόβοι για όσα αποκαλύψουν τα λασπόνερα
Το πλοίο του Λιμενικού Σώματος εντόπισε έναν άνθρωπο νεκρό στον Βόλο σήμερα Παρασκευή 8/9, με τον θλιβερό απολογισμό των θυμάτων να μεγαλώνει διαρκώς. Πρόκειται για έναν 69χρονο, ο οποίος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη θαλάσσια περιοχή του Αναύρου Βόλου.
Λίγο αργότερα, ακόμα ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός στον Βόλο. Μέχρι στιγμής 9 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει την ζωή τους από την φονική κακοκαιρία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια αλλά και χωριά.
Άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των αγνοουμένων, με 6 να είναι επίσημα δηλωμένοι.
Πανικός στη Λάρισα λόγω του Πηνειού - Εξαφανίστηκαν τα μπουκάλια νερό από τα σούπερ μάρκετ
Σε πανικό βρίσκονται οι πολίτες της Λάρισας μετά την εισχώρηση νερών σε συνοικίες της πόλης και της επικίνδυνης στάθμης του νερού στον Πηνείό, που πλέον ξεπερνά τα 9 μέτρα.
Πριν καν ηχήσει το 112, με μήνυμα που ζητούσε από τους κατοίκους του Αγίου Θωμά και της Γιάννουλης να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη και Τύρναβο, Λάρισα, αντίστοιχα, αρκετοί κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εφοδιαστούν με νερό.
Υπερχείλιση του Πηνειού
Η υπερχείλιση του Πηνειού δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.
Αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.
Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την άνοδο τη στάθμης του νερού, με ψυχραιμία. Βέβαια, ήδη, από χθες έχουν βγει από υπόγεια και ισόγεια στις περιοχές αυτές και έχουν κινηθεί προς ασφαλέστερα μέρη.
«Κίνδυνος ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας στις πλημμυρισμένες περιοχές» - Καμπανάκι Ψαλτοπούλου
Το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που χτυπήθηκαν από πλημμύρες έκρουσε σήμερα, Παρασκευή (8/9) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε αρχικά η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα» επισήμανε.
Πηγή: ieidiseis.gr